materiale pentru acoperis

5 Materiale Mai Bun Pentru Toate Tipurile De Acoperis

Atunci cand vine vorba de constructia casei, unul dintre cele mai importante elemente ale acesteia este acoperisul. Indiferent daca este prima data cand iti montezi un acoperis casei tale sau te gandesti sa-l inlocuiesti pe cel vechi, este foarte important sa alegi o echipa profesionista pentru a contribui la amplasarea acestuia, dar sa folosesti si materiale de calitate.

Materialele au un rol foarte important atunci cand vine vorba de o constructie, mai ales cand se tine cont de raportul pret-calitate. Mai important este ca materialul sa fie calitativ pentru ca acest lucru va duce la o durata mai lunga a acoperisului. Un alt aspect pe care trebuie sa-l luam in considerare este designul pe care dorim sa-l aiba acoperisul.

Atunci cand construim o casa moderna acoperisul va fi mai costisitor pentru ca materialele sunt mai diferite, iar pretul este putin mai exagerat. Indiferent de casa pe care doresti sa ti-o construiesti (casa moderna sau casa traditionala) materialul pe care il vei folosi trebuie ales cu atentie

Acoperisul din tigla ceramica

 

Placile de ceramica sunt o optiune foarte buna in ziua de astazi cand vine vorba despre un acoperis calitativ si de lunga durata. De obicei acestea le gasim prin magazinele de materiale in diverse culori, cele mai folosite fiind cele portocalii, maronii si rosii, care provin din zona mediteraneana, a Spaniei sau a Italiei. Pentru romani aceste culori au devenit o obisnuinta, astfel intalnim tot mai multe case cu asemenea acoperisuri in tara.

Atunci cand vine vorba de statistici, tigla ceramica are niste numere foarte bune. Poate rezista pana la 40 de ani, greutatea acesteia nu depaseste mai mult de 5 kg per bucata, iar in cazul in care vreti sa completati un metru patrat de tigla, nu veti folosi mai mult de 10 piese. O alta cerinta a acestui tip de tigla care trebuie luata in calcul este unghiul de inclinatie al acoperisului care trebuie sa fie cuprins intre 15 si 17 grade. De asemenea, tigla ceramica este printre cele mai scumpe, dar privind calitatile oferite de catre acestea pe o perioada lunga de timp putem spune ca este o oportunitate foarte buna.

Acoperis din tigla de beton

 

In cazul in care preferi sa nu dai atat de multi bani pe materialele acoperisului tau, cea de-a doua optiune pe care o poti avea este tigla de beton. Modul de fabricare al acesteia este asemanator cu cel al tiglei ceramice, adica prin incalzirea materialelor pentru a le creste duritatea si rezistenta la apa. Aceasta optiune este luata in calcul de cele mai multe ori pentru a inlocui aspectul oferit de tigla ceramica, dar la un pret mai avantajos. Totusi, in timp se va vedea diferenta, placile de beton fiind mai putin rezistente decat cele de ceramica.

Atunci cand vrei sa-ti construiesti acoperisul depinde foarte mult de preferintele tale. Rezistenta in timp a acestui tip de acoperis este de peste 20 de ani, asadar poate fi o optiune buna. Diferenta este unghiul de inclinatie care aici este cuprins intre 22 si 45 de grade, fiind mai flexibile atunci cand vine vorba despre montarea pieselor. Este avantajos pentru ca este usor de intretinut, iar prin vopsit putem schimba foarte usor aspectul exterior al acestuia.

Tigla din ardezie pentru acoperis

In cazul in care sunteti pasionat de un design diferit fata de cele standard, ardezia naturala este o optiune pentru dumneavoastra. Aceasta este o roca formata dintr-un amestec de argila si nisip si este adesea folosita in industria acoperisurilor. Este rezistenta la apa si la radiatiile UV, iar aceasta este eficienta pe o lunga perioada de timp la fel ca celelalte tipuri de tigla. Manopera este putin mai costisitoare, datorita faptului ca aceste piese sunt mai sensibile, acestea avand nevoie chiar de un tratament care poate fi aplicat foarte usor atat manual cat si mecanizat.

In principiu sunt avantajoase atunci cand esti pasionat de aspectul casei tale, dar acestea ofera si un plus pretului casei tale. Atunci cand o casa are o tigla din ardezie, aceasta are un cost mult mai ridicat fata de o casa cu un alt tip de acoperis.

Acoperis din tigla metalica

Cea mai folosita atunci cand vine vorba de casele cu un design modern este tigla metalica. Aceasta ofera casei un aspect deosebit si are posibilitatea de a rezista in timp mai mult decat tigla ceramica, aceasta ajungand sa fie eficienta pana la 50 de ani. Costurile nu sunt la fel de mari, iar in cazul in care apar defectiuni, de natura fizica a placilor de metal(se rup sau sunt indoite) acestea pot fi inlocuite foarte usor la un pret destul de mic.

Greutatea placilor metalice nu este foarte ridicata, iar avantajul acestora este ca pot fi manevrate usor si sunt de lunga durata. Atunci cand vine vorba de unghiul de inclinatie al acoperisului, acesta nu trebuie sa depaseasca mai mult de 14 grade. Un alt avantaj este ca acestea pot fi procurate sub mai multe tipuri de culori, in functie de preferintele clientului. Nu se instaleaza foarte greu, fiind printre cele mai usor de instalat dintre toate categoriile, iar costurile sunt in jur de 250 lei per metru patrat.

Acoperis din tabla

Cele mai rezistente atunci cand vine vorba de o perioada lunga de timp sunt tablele de acoperis din cupru, care pot rezista pana la 1 secol. De obicei acestea sunt folosite la constructia unui atelier sau a unui garaj. Trebuie luat in calcul condensul, avand grija ca izolatia casei sa fie una buna, ori tabla sa fie anticondens.

Un alt tip de table pentru acoperis sunt cele din otel care rezista la vant puternic, ploaie sau zapada. Acestea nu sunt la fel de sensibile ca celelalte materiale folosite la constructia acoperisului si nu sunt afectate de ciuperci sau de mucegai.

Atunci cand vine vorba de tabla, acestea pot fi prelucrate sub forma de fasii de trapez sau sinusoidale. De obicei acestea sunt folosite la cladirile agricole, cum ar fi depozite pentru cereale sau hale de dimensiuni mari. Bugetul nu trebuie sa fie foarte mare cand vine vorba despre acest tip de acoperis, asadar poate fi considerat ca si o investitie.