Atunci când discutăm despre ingrijire gazon și pașii pe care trebuie să-i urmezi în acest proces, este foarte important să ne implicăm cât mai mult, să ne informăm și să respectăm informațiile pe care le găsim a fi benefice pentru a avea mai mult succes în ceea ce facem. La fel se aplică și în cazul gazonului.
Acesta pare ușor de plantat și întreținut, însă nu este așa cum pare, datorită faptului că, în funcție de anotimp, de tipul de soluri, de climă sau de alți factori care îl pot influența, va deveni mai greu de întreținut, iar în cazul în care vei încerca să experimentezi lucruri fără să fii informat există posibilitatea de a face mai mult rău.
Intretinerea gazonului necesită puțin mai multă implicare, prin care trebuie să respectăm anumite condiții și pași ai acesteia, de exemplu: Irigarea, fertilizarea, tunderea, top dressingul, sacrificarea și aerarea. Toate aceste procese vor fi explicate pas cu pas în conținutul acestui articol și te vor ajuta să înțelegi cât de importante sunt și cât de mult îți poate ușura munca o informație adițională eficientă.
Irigarea
În cazul în care ții foarte mult la sănătatea grădinii tale și dorești ca durata vieții gazonului tău să fie cât mai lungă, în acest caz trebuie să știi foarte bine cum se efectuează irigarea gazonului și cum poți face asta cât mai eficient și corect. Vei afla în continuare cantitatea de apă necesară gazonului pentru a avea rădăcini cât mai puternice, când trebuie udat gazonul, în funcție de momentul din zi, anotimp sau de alte nevoi speciale ale acestuia, dar și cât de frecvent trebuie să faci acest lucru.
Pe lângă calitățile aerului, a nutrienților sau a luminii, și apa are un o importanță foarte mare în dezvoltarea gazonului și în întreținerea acestuia. Toate acestea, în strânsă legătură cu cantitatea de apă oferită regulat gazonului duc la supraviețuirea acestuia și la înfrumusețarea spațiului verde din curtea ta.
Cum știm foarte bine, acest proces de udare a gazonului este cunoscut de către toată lumea, însă dacă ești unul dintre cei care nu s-au interesat niciodată de acest lucru, trebuie să ții cont de anumite metode care vor duce la rezultate cât mai bune. Începătorii obișnuiesc să pornească sistemul de irigare și să-l oprească atunci când ei consideră ca pământul este destul de udat, însă nu e așa. De cele mai multe ori în cazul în care cantitatea de apă folosită nu este îndeajuns sau este prea puțină, aceasta poate afecta viața gazonului sau poate duce la distrugerea lui.
În principiu, este recomandat să irigăm gazonul ori dimineața ori seara, înainte să se înnopteze. În cazul în care gazonul abia a fost plantat, solul trebuie menținut umed constant în primele 4 săptămâni. Procesul trebuie să dureze între 10 și 15 minute, o dată la 2 zile în toamnă sau primăvară și de 2 ori pe zi în timpul verii.
Fertilizarea
Un al doilea proces foarte important atunci când discutăm despre ingrijire gazon este fertilizarea acestuia. Pe lângă irigare este foarte important să-i oferim și o a doua mână de ajutor pentru a-l ajuta să se dezvolte mai mult, și anume fertilizantul. Aceasta depinde, în general, de mai mulți factori, precum: câtă apă îi oferi gazonului, cât de des acesta este tuns, tipul de sol folosit, temperaturile, prezența dăunătorilor sau a bolilor acestuia. Pe parcursul celor 4 anotimpuri, în funcție de acești factori vei stabili cât de des vei fertiliza gazonul din grădina ta.
Atunci când solul pe care l-ai folosit în grădină este foarte bun și are un drenaj eficient, iar irigarea și tunderea au fost realizate constant într-un mod corect, nu există plante, dăunătoare sau alte boli care pot afecta gazonul, atunci nu va fi nevoie mare fertilizant pentru a-l întreține cât mai mult. În principiu, o doză înainte de intrarea în sezonul de iarnă pentru a-i crește rezistența rădăcinilor și una înainte de vară este de ajuns. Totuși, dacă ești perfecționist și vrei ca gazonul tău să fie ideal, atunci trebuie să ții cont și de alte lucruri.
Trebuie să ții cont de faptul că atunci când vorbim despre fertilizarea gazonului, cel mai recomandat este să folosești substanțele atunci când gazonul se află, la început, într-o peioadă de creștere continuă. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă primăvara sau toamna, atunci când temperaturile sunt optime. O singură fertilizare nu este de ajuns de-a lungul unui singur an deoarece frecvența precipitațiilor duce la pierderea efectului acestora prin spălare.
Un alt factor de care depinde foarte mult calitatea gazonului este tipul de sol pe care ai plantat gazonul. Cele care solicită mai multe fertilizări sunt solurile nisipoase care sunt ușoare, iar în comparație cu solurile grele, bogate în argilă, acestea sunt mai puțin fertile ți nu reuțesc să mențină la fel de bine nutrimentele primite de la fertilizant. Există câteva teste pentru solul dumneavoastră pentru a putea afla ce se află în compoziția acestuia, pentru a afla PH-ul acestuia sau alte elemente nutritive care sunt sau care lipsesc din compoziția acestuia.
Tunderea
Această activitate pare foarte banală, însă dacă este făcută regulat aceasta poate contribui foarte mult la sănătatea gazonului, prin urmare în cazul în care nu ești obișnuit cu tunderea gazonului ar trebui să te atașezi cât mai mult de această activitate care este eficientă. Atunci când vei evita acest procedeu, iarba se va îngălbeni, firele vor fi mai sensibile și firave, iar buruienile vor fi mult mai greu de înlăturat.
Atunci când tundem gazonul îl ajutăm să crească în densitate și să aibă un aspect cât mai frumos și luxuros. Tot prin acest proces îi oferi gazonului o rezistență mult mai mare în cazul în care ai copii care se joacă prin el sau în cazul în care există o porțiune frecventată de oameni cu gazon, iar buruienile vor fi din ce în ce mai rare.
Chiar dacă îți va mânca din timp această activitate, rezultatele care vor apărea după te vor face să fii cât mai satisfăcut. Trebuie să ții cont și de instrumentele pe care le folosești atunci când efectuezi tăierea gazonului. Cu cât acestea sunt mai calitative cu atât și rezultatele vor fi pe măsură.
Top dressingul
Un alt procedeu pe care nu trebuie să-l scoți din calcul este aplicarea unui strat de top dressing. Aceasta aduce foarte multe beneficii gazonului, folosindu-se, în cea mai mare parte din cazuri, turba, nisipul sau compostul. De asemenea, aceasta îi crește calitățile solului mult mai mult, îmbunătățește drenajul sau controlul thatch-ului. Thatch-ul reprezintă stratul de uscăciune care este îndepărtat prin sacrificare și contribuie la supra-însămânțare care este destul de eficientă, protejând gazonul pe timp de iarnă.
Top dressingul poate fi adăugat și atunci când procesul de nivelare a solului este în curs de facere. Cel mai recomandat moment este înainte de supra-însămânțare astfel încât semințele să nu fie acoperite cu prea mult pământ. Folosirea unui strat cât mai subțire de nisip, circa 5mm, pentru acoperirea semințelor le va facilita cu siguranță dezvoltarea. Doza recomandată este de 3-4 kg / metru pătrat.
De obicei această operațiune se efectuează la început de primăvară sau toamnă, atunci când temperaturile sunt constante și optime pentru gazon, însă în cazuri speciale acesta poate fi de asemenea folosit.
Sacrificarea și Aerarea
Aerarea este un alt proces pe care trebuie să-l efectuezi pentru a menține cât mai mult gazonul sănătos. Acest proces constă în decompactarea solului gazonului astfel încât aerul, apa și microorganismele benefice acestuia să ajungă cât mai rapid la rădăcinile firelor de gazon. De obicei, aceasta se execută prin efectuarea găurilor în sol cu ajutorul unui aparat special, numit aerator electric, mecanic sau al unei unelte speciale din curte cum ar fi o greblă cu dinți special construiți pentru aerare.
Sacrificarea este cel de-al doilea proces care ajută la revigorarea gazonului, alături de aerare. Pe parcursul anului se creează un strat la suprafața solului cu materie organică moartă, mai ales după perioadă de iarnă. Acest strat trebuie îndepărtat pentru a-i lăsa gazonului loc să se dezvolte în continuare și să respire. Unealta care poate fi folosită în acest procedeu poartă numele de sacrificator, dar se poate folosi și o greblă, în funcție de materialele pe care le aveți la îndemână și de mărimea suprafeței gazonului.
Cel mai important lucru înainte de procesul de sacrificare este curățarea solului de resturi, cum ar fi crenguțele, frunzele, pietrele sau iarba moartă fără rădăcini. Această lucrare poate fi efectuată pe tot parcursul anului, atunci când se observă că este nevoie de acest lucru.
În concluzie, dacă vei respecta pașii pe care i-am discutat în acest articol vei observa o schimbare în sensul bun al gazonului tău, acesta fiind mult mai dens, mai plin de viață și având aspectul unui gazon de la televizor. Cu cât te implici mai mult în intretinerea gazonului cu atât vei vedea rezultate mai bune. Dacă respecți cerințele fiecărui procedeu în parte atunci nu vei mai avea nicio problemă cu acesta, situația va fi tot timpul în control, mai ales atunci când procedurile sunt făcute la timp.