Acoperisuri verzi: Avantaje și Dezavantaje

În viața de zi cu zi lucrurile încep să se dezvolte constant și să se adapteze indiferent de situație. În ceea ce privește viziunea arhitecților din epoca contemporană, aceștia vin cu noi idei care să atragă atenția clienților și care pun la bătaie imaginația acestora. Una dintre aceste idei bazate pe inspirație este utilizarea în construcția unei case unor acoperișuri verzi care semnifica acoperișuri formate din vegetație amplasate cu tot cu solurile necesare pentru a oferi un aspect cât mai viu și mai natural casei dumneavoastră.

Ideea aceasta își are originile încă din perioada de dinainte de Hristos, de pe vremea civilizației babiloniene, însă datorită modernizării aparaturilor odată cu trecerea timpului, performanțele arhitecților au atins limite noi, fiind din ce în ce mai buni.

La ce se referă acoperișul verde?

Atunci când vine vorba despre un acoperiș verde, nu ne referim neapărat la culoarea acestuia. Cele mai importante lucruri sunt modul în care acesta este construit și materialele folosite. Există diferite concepte care pot fi personalizate în funcție de plăcerile clientului de către arhitecți. În principiu, oamenii preferă acest tip de acoperișuri datorită faptului că designul este unul diferit față de cel standard, oferind o stare de liniște și curățenie. De asemenea, ideea aceasta de design în amestec cu natura este preferată de oamenii moderni care consideră că natura este importantă și nu trebuie să lipsească din viața noastră, reușind să-și adapteze condițiile de trai la un nivel cât mai înalt.

Acoperișul verde – tipuri și alcătuire

Atunci când vine vorba despre acoperișuri verzi trebuie luat în calcul faptul că acestea sunt foarte pretențioase și sensibile. Există un suport special care trebuie amplasat pe partea superioară a casei dumneavoastră pe care iarba se poate dezvolta, însă aceasta are nevoie de un anumit tip de sol, cu un strat foarte subțire. În funcție de cât de gros este stratul de sol, greutatea stratului de verdeață poate varia de la 50 până la 500 kg/mp. În principiu, atunci când ne referim la acoperișuri verzi acestea au aspectul unui acoperiș normal, acoperit cu vegetație care poate fi comparat cu o grădină. Acestea pot fi clasificate în funcție de tipurile de plante folosite la acoperirea lor, de exemplu:

Acoperiș verde de tip extensiv – acest tip este unul foarte avantajos pentru că nu necesită foarte mult efort la întreținerea acestuia, fiind ușor de menținut. Stratul de sol folosit este unul subțire, iar plantele care vor beneficia de calitățile acestui sol nu necesită prea multă atenție. Instalațiile pentru irigare nu sunt obligatorii, plantele fiind de obicei foarte rezistente. Singura excepție o face perioada de vară, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, iar solurile au nevoie de o cantitate de apă în plus.

Acoperiș verde de tip intensiv – în cazul acestui tip de acoperiș, stratul trebuie să fie mai gros, aspectul fiind al unei grădini cu copaci și tufe. Stratul trebuie să fie rezistent la rădăcinile mari și dezvoltate. Întreținerea după plantarea acestui acoperiș poate duce până la doi ani, spre deosebire de cel anterior care este mult mai manevrabil, dar aspectul celui intensiv este mult mai frumos și mai amplu.

 

Ce avantaje conferă un acoperiș verde

Un acoperiș verde este diferit față de unul normal pentru că acesta nu poluează și contribuie la producerea de oxigen în atmosferă. Pe lângă acest lucru, acoperișul are mai multe avantaje, printre care:

1.    Este un foarte bun izolator termic

Acest acoperiș este foarte avantajos pentru că nu permite căldurii din interior să se piardă și de asemenea, atunci când afară este foarte cald în interior se păstrează răcoare.

2.    Atunci când vine vorba de vreun incendiu riscul este mai scăzut

Acest tip de acoperiș este preferat de către cei specialiști datorită faptului că poate evita un incendiu fiind foarte rezistent în caz de foc.

3.    Stabilizează praful

4.    Acest tip de acoperiș este eficient pentru evitarea inundațiilor

Atunci când vine vorba de precipitații, acoperișurile verzi absorb apa în mare parte reușind astfel să împiedice scurgerea de apă în cantități mari.

5.    Oferă rezistență împotriva vântului

6.    Durata de viață a acoperișului este mai lungă

Spre deosebire de acoperișurile normale care se degradează în timp din cauza razelor UV, acestea nu sunt la fel de afectate și rezistă pe o perioadă mai lungă de timp.

Ce deazavantaje are acoperișul ecologic

Unul dintre principalele dezavantaje pe care le are un acoperiș ecologic este greutatea presupusă a acestuia. Atunci când intenționezi să-ți construiești un acoperiș verde acesta va necesita un număr mai mare de straturi pentru a putea susține o terasă. Recomandat ar fi ca materialele să fie calitative, iar oamenii care vor contribui la construcție să fie profesionaliști pentru a nu întâmpina probleme de natură administrativă în viitor.

În România nu există foarte mulți oameni specializați în acest domeniu, iar acest lucru face clientul să fie puțin descurajat, însă dacă vă informați cum trebuie și vă puneți puțin mintea la contribuție puteți găsi oamenii potriviți pentru a vă îndeplini cerințele.

Avantajele unui mediu verde

Atunci când vine vorba de natură este foarte important să ții la mediul în care te afli. Un acoperiș verde reprezintă o modalitate de a-ți face un mediu specific naturii și presupune ideea de un stil de viață sănătos. De asemenea acesta încurajează și pe cei din apropiere să protejeze natura sau să ajute la dezvoltarea ei.

Habitate naturale la înălțime

De-a lungul timpului au existat diferite moduri de a folosi natura în mediul înconjurător, cum ar fi construcția unei case în copac, a unei cabane în mijlocul pădurii sau în vârf de munte, însă această idee este specifică prin felul ei pentru că așa reușești să aduci natura în mediul tău spre deosebire de cealaltă situație când tu te ghidezi după natură.

Verde urban

Ce altceva poate fi mai frumos decât o pată de culoare, o pată de viață în mijlocul unui oraș aglomerat, în care poluarea este la ordinea zilei și în care natura nu se regăsește peste tot? O casă cu un acoperiș verde într-un cartier mai aglomerat poate constitui un colț frumos al acestuia. Lumea va aprecia miezul de natură adus în centrul orașului, iar satisfacția va fi mai mare pentru proprietar atunci când va conștientiza că este benefică mediului înconjurător.