Cel mai important lucru atunci când alegi acoperișul viitoarei case este rezistența sa la fenomene meteo, protecția hidro, termo și fonică. Acoperișul trebuie să reziste la vremea capricioasă, dar și la căldura excesivă. Apoi, un alt detaliu semnificativ este arhitectura casei tale. Trebuie să te asiguri că acoperișul se potrivește cu tot. În cazul în care ai nevoie de izolare fonica, trebuie să optezi pentru o țiglă metalică acoperită cu piatră naturală. Trebuie să ții cont și de ce insuflă casa ta, daca designul este unul rustic, modern sau chiar și clasic. De multe ori, este ales acoperișul plat, care se mai numește și acoperiș drept.
Acesta are o suprafața aproape verticală, pentru ca apa să se poată scurge ușor și arată foarte bine, din punct de vedere estetic. De obicei, acest tip de acoperiș se folosește pentru blocuri, pentru că permite formarea unui etaj în plus, fără mansardă și pentru garaj, fiind o variantă mai puțin costisitoare. Cu trecerea timpului, acest tip de acoperiș a devenit și foarte popular pentru casele obișnuite.
În funcție de materialele de acoperiș, acesta este de obicei împărțit în trei categorii- acoperișuri asfaltice, care au un cost destul de redus. Compozițiile bitum-polimer suprapuse sunt hidroizolații laminate și cârpe de acoperire pe bază de sintetice, pe ambele părți ale cărora se utilizează bitum special, menținând elasticitatea chiar și la temperaturi extrem de scăzute
A doua categorie este aceea a acoperișurilor cu membrană cu bază de folie, cauciuc sau polimeri, care are rezistență solidă, în special la incendii.
Ultimul tip de material este acela al acoperișurilor pe bază de polimeri lichizi, care după răcire nu creează cusături. Astfel de materiale sunt folosite în special pentru structuri cu geometrie complexă.
În cazul în care nu știți ce tip de acoperiș este mai folositor și potrivit, acestea sunt avantajele și dezavantajele acoperișului plat.
Avantaje
Primul și cel mai important avantaj, menționat și în cazul blocurilor, este faptul că spațiul disponibil poate fi folosit. Nu sunt prezente acele pante unghiulare fac o parte a suprafeței dintre tavan și acoperiș inutilizabilă. Acest loc este denumim de obicei mansardă. De cele mai multe ori o mansardă este destul de ineficientă. Vara este o adevărată problema din cauza faptului că este foarte cald, acoperișul încălzindu-se foarte ușor din cauza țiglei. Construirea unui acoperiș plat permite utilizarea în totalitate a întregii zone atât de deasupra, cât și de dedesubtul sistemului. Cu locul rămas poți face orice îți dorești. Poți, de exemplu, să îți construiești o mica terasă, o gradină, poți pune ghivece cu florile tale preferate sau să pui niște panouri solare.
Un alt avantaj important este costul mic. Nu se mai construiește șarpanta așa cum se face în cazul în care alegi să construiești un acoperiș tip pantă, pentru că nu mai este necesară. Nu se folosește țigla, care este cea mai costisitoare parte a construirii unui acoperiș. Atunci când construiești un acoperiș plat, este nevoie de o membrană impermeabilă. Aceasta se construiește pe prin diferite lichide care sunt pe bază de polimeri. Însă aceasta nu este singura cale prin care se poate construi un acoperiș plat. Acesta se mai construiește, la alegere, și printr-un amestec de beton și pietriș. Trebuie ținut minte că acest lucru nu este cea mai bună opțiune, pentru că necesită foarte multă grijă și mentenanță, din cauza faptului că apar anumite crăpături ale acoperișului, betonul fiind foarte sensibil la căldura excesivă. În cazul acoperișului plat, este ceva inevitabil fiindcă soarele bate direct pe el.
Acest tip de acoperiș prezintă și un risc foarte mic de incendiu, pe când cele tradiționale au un risc mult mai mare. În cazul în care ceva ia foc, în cazul podurilor, acest foc ușor poate cuprinde toata structura de lemn a acoperișului si arde, prezentând pericol si pentru locatari; însă in cazul acoperișelor plate, materialele folosite la acestea sunt rezistente la temperaturi mari si chiar la diferite scântei si altele de genul care ar putea provoca un incendiu. Si chiar daca arde un foc pe acoperiș, acesta nu s-ar răspândi atât de mult cum ar face-o un acoperiș clasic cu structura de lemn.
Dezavantaje
Poate părea acoperișul perfect pentru casa ta, însă are și extrem de multe dezavantaje semnificative. Primul este faptul că un acoperiș plat poate însemna inexistența unei termoizolații sau existența unei termoizolații care nu a fost realizată corespunzător. Prin urmare, în sezonul canicular, vei resimți din plin căldura în interiorul casei. Trebuie s te asiguri ca termoizolația este prezentă și realizată într-un mod corespunzător sau poți alege un acoperiș verde, care ajută și mediul, dar te și protejează de căldura insuportabilă, care va fi greu combătută de aparatul de aer condiționat. Un alt dezavantaj este faptul că acest acoperiș reține apa rezultată în urma ploilor. Această problemă poate fi rezolvată prin adoptarea unui sistem de scurgere mai elaborat, dar acest lucru va însemna că nu mai beneficiezi de avantajul precizat mai sus- costul mai redus, pentru că, în același timp acest sistem de scurgere va fi mai scump decât cel al unui acoperiș în pantă, tradițional.
Mai mult decât atât, nu te vei putea bucura de alegerea țiglei. Aceasta vine în toate modelele si culorile posibile, iar de cele mai multe ori oferă un plus aspectului exterior al casei tale. În schimb, aspectul va fi unul mai monoton, plat, exact așa cum este și acoperișul.
Un alt dezavantaj este că, pe timpul iernii, zăpada se acumulează pe acoperiș și dacă nu este îndepărtată se va dezgheța și va cauza scurgeri, care pot fi periculoase. În aceste cazuri, este necesară înlăturarea zăpezii cu o lopată, în mod mecanic, ceea ce poate fi o munca destul de grea pe timpul iernii, sau dacă zăpezile sunt dese și abundente. Tot pe timpul iernii, este în permanență nevoie de monitorizare, pentru că drenajul intern al acoperișului poate îngheța sau se poate înfunda din cauza temperaturilor scăzute. Cu cât sunt mai scăzute temperaturile, cu atât apar mai multe probleme și defecțiuni la acest tip de acoperiș.