Cum calculezi cât costă renovarea unui apartament de la zero?
Metodele de calcul pentru un buget mediu pot fi aplicate pentru orice tip de locuință sau casă. Finisajele însumează toate aspectele esențiale și necesare. În acest buget incluzi parchetul sau altă metodă de pardoseala, zugrăveală sau tapet, gresie și faianță pentru bucătărie și baie, ușile din interior și exterior, geamurile. Tot aici incluzi instalațiile electrice, obiectele sanitare ce țin de baie si bucătărie-chiuvetă, dușul, toaleta sau cada.
În funcție de cât de mult durează durează schimbarea finisajelor si a instalațiilor, de regulă, la un apartament foarte vechi trebuie înlocuite instalațiile electrice și sanitare, deoarece acestea se uzează și nu mai au capacitățile de dinainte. Estimarea unui proiect de renovare a unui apartament vechi durează in medie între 3 și 5 luni.
Cât costă o renovare de apartament cu 2 camere: variante de preț
Când te apuci de renovarea unui apartament ai nevoie să știi dinainte bugetul, deoarece unele modificări sunt mai prioritare decât altele, iar banii trebuie canalizați spre ce e neapărat necesar.
Este de preferat să aveți apartamentul gol-goluț, fără mobilă de la fostul proprietar ce va trebui mutată de colo-colo și care la sfârșit oricum va ajunge mozolită de var și praf.
Iar dacă nu aveți posibilitatea de a goli apartamentul, înarmați-vă cu mulți saci de plastic deoarece praful va ajunge peste tot dacă nu luați măsuri.
În medie, renovările necesare pentru un apartament cu 2 camere sunt: instalație electrică completă, de la contor la prize și întrerupătoare, bucătărie complet renovată (nivelare podea, gresie, faianţă, lavabilă), baie complet renovată (gresie, faianță, lavabilă, plus cadă, chiuvetă, mască de chiuvetă și dulăpior cu oglindă, şi WC nou), toţi pereţii recondiţionaţi (“răzuit” totul până la cărămidă şi tencuit din nou, plus lavabilă), am pus parchet nou în camere şi pe hol, gresie pe balcon, am schimbat toate uşile de la camere (4 uşi), plus uşă nouă la intrare, am pus geamuri de termopan la toate camerele, cu plasă de țânțari, plus am închis balconul complet în termopan.
Toate aceste lucrări au durat aproximativ 2 luni, asta depinde și de echipa cu care alegi să lucrezi, iar costurile pentru renovarea completă a apartamentului de 2 camere au fost următoarele:
- Manoperă: 8500 lei (este inclusă şi manopera pentru instalaţia electrică, nu este inclusă manopera pentru termopane, pe care le-am făcut cu o altă firmă)
- Termopane: 5500 lei (inclusă şi manopera aici)
- Materiale de construcţii: 12500 (mai sunt incluse aici, pe lângă faianță, gresie, lavabilă și parchet, şi uşile de la camere şi de la intrare)
- Echipare baie: 1700 lei (WC, cadă, chiuvetă cu mască şi dulăpior de baie cu oglindă)
- Electrice: 1300 lei (e vorba doar de materiale, plus prize, întrerupătoare, lustre/aplică hol şi bucătărie şi becuri economice)
- Diverse: 225 lei (în general băuturi, nu alcoolice, pentru echipă şi cafea. Mâncarea şi-au adus-o ei)
Cost total:29725 lei sau 6257 Euro.
Renovarea unui apartament cu 2 camere in funcție de vechimea lui poate necesita o renovare cuprinsă între 20000 lei și 40000 lei, în funcție de preferințele celui care renovează.
Citește De Asemenea: Cum Se Renoveaza O Casa Veche, In Stil Traditional
Cât costă o renovare de apartament cu 3 camere: variante de preț.
Prețul pentru renovarea unui apartament cu trei camere poate varia. Sunt mulți factori la mijloc, de la manoperă, la finisaje și calitatea mobilierului, și chiar până la conceptul de design. De exemplu, proprietarii acestui apartament cu o suprafață de 80 metri pătrați au gândit singuri conceptul de design și au amenajat spațiul în regie proprie cu 15.000 euro. Însă având în vedere că au cumpărat apartamentul neamenajat, au scutit costurile de înlăturare a finisajelor care ar fi apărut în cazul unei renovări de apartament vechi.
De cealaltă parte, renovarea exemplului 2 de apartament cu 3 camere a ajuns la un buget de 40.000 de euro. Au fost înlocuite nu doar finisajele ceramice și cele două straturi de parchet, ci și instalația electrică, căci apartamentul nu mai fusese renovat de ani buni. Proiectul a fost gata în patru luni.
Formule de calcul pentru renovarea unui apartament in regie proprie.
Ca o regulă generală pentru a afla cât costă renovarea unui apartament în regie proprie, fără expertiza unui arhitect sau designer de interior, poți să aproximezi că vei cheltui un preț minim de 100 euro pe metru pătrat, calcul făcut în urma discuțiilor cu mai mulți agenți imobiliari și constructori. Astfel, un apartament de patru camere și 80 de metri pătrați poate fi renovat cu un buget de 8.000 de euro de la rădăcină. O garsonieră de 20 de metri pătrați costă, în medie, 2.000 de euro.
Reține că în acest preț poți renova o locuință cu totul, dar nu o și mobilezi. Amenajarea are costurile sale, dar sunt mai mici decât cele necesare pentru o renovare completă și depind de stilul pe care îl dorești. De multe ori, cheltuielile cu amenajarea pot fi incluse în bugetul de renovare, excepție fiind situația în care vrei să lucrezi cu un designer de interior.
Formule de calcul de la arhitecți
Părerile despre cât costă renovarea unui apartament sunt împărțite. Dacă agenții imobiliari au o formulă de calcul pentru bugetul minim, arhitecții vin cu o formulă care poate părea mai scumpă, dar include tot procesul cap-coadă.
În anul 2020, numai etapa de pregătire a spațiului (desfaceri-refaceri) începe de la 10.000 euro pentru un apartament mediu de două camere și de la 20.000 pentru un apartament de trei camere. Asta include manopera și materialele. Etapele necesare pentru renovarea unui apartament ca la carte.
Suma ar putea fi defalcată astfel pentru un apartament cu două camere: materialele de construcție (pentru instalații, șape, tencuieli, gleturi, adezivi) ajung la circa 5-6.000 euro. Finisajele costă și ele cel puțin 2.000 euro, iar ușile și ferestrele încă 4.000 euro. Mobilierul de la baie și obiectele sanitare pot costa minimum 500 euro, la fel și centrala termică.
Apoi, când ai terminat cu pregătirea spațiului, pentru amenajarea propriu-zisă se ia în calcul un buget de minimum 16.000 euro pentru un apartament de două camere. Asta poate include obiecte de mobilier făcute la comandă și personalizate pe gustul clientului.
Etapele necesare de parcurs în renovarea unui apartament ca la carte
Aceste etape vor asigura faptul că renovarea decurge lin. Primul pas este decopertarea totală a apartamentului (pereți/tavane); apoi urmează dezafectarea ușilor, ferestrelor, obiectelor sanitare și termice etc; debarasearea apartamentului de molozul rezultat din decopertări; schimbarea instalațiilor electrice în totalitate; schimbarea tabloului electric; schimbarea instalațiilor sanitare pentru băi și bucătărie; schimbarea instalațiilor termice (pentru calorifere); refacerea glafurilor dupa schimbarea ferestrelor; montaj colțare aluminiu; aplicarea primului strat de glet grosier; aplicarea gletului de finisaj (recomandat 2 straturi); montajul ceramicei (gresie, faianță); șlefuirea/uniformizarea gletului; aplicare amorsă pereți/tavan; chituirea rosturilor pentru faianță și gresie; montaj uși interioare + cea metalică, după caz; refacerea glafurilor pentru uși; aplicare 2 straturi vopsea lavabilă; montajul aparatelor electrice; montajul corpurilor de iluminat; montajul obiectelor sanitare.