Cât timp durează pentru uscarea stratului de punte?

Cât timp durează pentru uscarea stratului de punte?

Adesea, atunci când intenționăm să pictăm puntea sau pridvorul, ne întrebăm mai multe detalii. De exemplu, cât durează să se usuce pata de punte? Aceasta este o întrebare recurentă, având în vedere că pe piață există diferite tipuri de vopsele care au o compoziție diferită.

Cunoașterea acestor informații este esențială. La fel de esențial este să aveți un timp estimat de cât va dura până la finalizarea lucrărilor de pictură și renovare.

Astăzi, vă vom oferi o privire despre cât timp durează și ce puteți face în acest sens.

Timpul de uscare a vopselei: cât durează pentru uscarea stratului de punte

Desigur, sincronizarea este influențată de multe variabile. Factorii sunt-

  • Temperatura ambientală în exterior
  • Nivelul de umiditate
  • Masa de apă absorbită de structură
  • Materialul care compune structura
  • Grosimea structurii

În cele mai multe cazuri, veți putea atinge puntea proaspăt vopsită într-o oră sau mai puțin, deși depinde de factorii menționați mai sus. După aproape două ore, puteți utiliza puntea cu atenție, dar vă recomandăm să așteptați 4 ore. Și cum rămâne cu mobilierul? Ei bine, așteptați câteva zile înainte, deoarece „uscare la atingere” și “complet uscat”Sunt două lucruri complet diferite.

Să vedem care sunt acestea pentru a înțelege mai bine timpul de uscare.

Citește Și: 5 Sfaturi pentru repararea cadrului ferestrei: ce trebuie făcut și ce trebuie evitat?

Cât durează să se usuce pata de punte: diferite etape?

Deși vopseaua poate fi uscată în câteva minute de la aplicare, nu este așa. În realitate, ceea ce s-a întâmplat este că doar o parte din apa sau solventul pe care o conținea s-a evaporat. Aderența sa la suprafață nu este încă corectă.

Să vedem cum să cunoaștem timpii de uscare și întărire a vopselei pentru a obține o lucrare frumoasă și de durată.

Uscare prin atingere:

În câteva minute de la aplicarea vopselei de plastic sau a latexului pe punte, veți observa că pare uscat. Dacă vă sprijiniți mâna, nu o veți mai păta. Aceasta este ceea ce se numește „uscare prin atingere”. Ceea ce s-a întâmplat este că solventul s-a evaporat de pe suprafața stratului de vopsea sau a fost parțial absorbit de punte.

Dar chiar și filmul din interior este umed și nu a obținut o aderență adecvată la suprafața punții. În vopselele sintetice sau vopselele pe bază de solvent, uscarea poate dura o oră pana la câteva ore.

Al doilea strat de vopsea nu poate fi aplicat în această stare. În unele cazuri, nu poate fi utilizat timp de câteva ore sau chiar o zi. De exemplu, o piesă de mobilier, o podea sau orice obiect care este supus frecării.

Uscați între mâini sau uscați pentru revopsire:

După aproximativ patru ore, în vopselele de punte, este posibil să se aplice un al doilea strat. În acest caz, culoarea a obținut deja o aderență excelentă la suprafață.

Vopseaua rezistă acum unui nou strat, fără a suferi daune. Pe cutii de vopsea apare „timpul de uscare între straturi”. Acest lucru trebuie respectat pentru a obține un rezultat bun în orice lucrare de pictură.

Citește Și: Construcția acoperișului CLT

Uscare pentru utilizarea și întărirea vopselei:

După 12 ore și până la câteva zile, suprafața vopsită a punții este gata de utilizare. Desigur, totul depinde de tipul de vopsea. După tot acest timp, o cantitate considerabilă de solvent sau apă s-a evaporat deja. Materialul a reușit să fixeze corect la suprafață.

Este posibil să mergeți, să așezați obiecte pe el sau să manipulați obiecte pictate fără a suferi pagube. Dar acesta nu este sfârșitul procesului de uscare. Procesul poate dura câteva zile sau chiar săptămâni, în funcție de

  • Absorbția suprafeței
  • Temperatura și umiditatea mediului

Această ultimă perioadă se numește „timp de întărire”. Când vopseaua se usucă complet, se întărește corespunzător pentru trafic mare, mers, spălare sau contact cu apa.

Cum să grăbească timpul pentru ca pata de punte să se usuce?

Pictura nu este o treabă pentru nerăbdători. După distracția de a flutura o perie, partea întotdeauna enervantă vine întotdeauna – așteptând să se usuce vopseaua. Verificați cum puteți grăbi acest proces.

Cât timp trebuie să vă țineți mâinile departe de vopsea după aplicare, depinde în primul rând de patru lucruri.

Tip vopsea:

Uleiul îți va pune răbdarea la un test sever. Devine uscat la atingere numai după 6-8 ore și este gata de acoperit cu următorul strat – după o zi. Vopseaua de dispersie este mult mai rapidă în acest sens. Acestea devin uscate la atingere după o oră, gata pentru vopsire ulterioară după 4 ore. Timpurile exacte de uscare sunt de obicei indicate pe etichetă. Așadar, dacă aparțineți nerăbdătorului – în primul rând, alegeți vopseaua potrivită.

Citește Și: 8 Avantajele întreținerii sistemului de încălzire

Metoda de aplicare:

Și nu este vorba despre o perie sau o rolă. Este vorba despre cât de gros pictezi suprafața punții și dacă te grăbești să aplici următorul strat. Dacă stratul pe care l-ați aplicat este prea gros, va dura mai mult timp la uscare.

Dacă începeți al doilea ciclu de vopsire înainte ca vopseaua aplicată anterior să se usuce, acoperirea obținută va fi neuniformă și ondulată. În general este mai sigur să aplici două straturi subțiri decât un strat gros. Timpul este uneori, dar în unele cazuri, nu merită să vă grăbiți.

Umiditate:

Dacă există prea multă umiditate în aer (cum este cazul nopții), vopseaua se va usca mai încet. Îți pasă de timp? Porniți ventilatorul (dacă îl aveți).

Ventilare:

Într-o punte cu flux de aer slab, vopseaua se va usca mai mult – este evident. De exemplu, dacă acoperiți puntea cu plastic, va dura timp să se usuce. Așadar, dacă ziua nu este extrem de caldă sau ploioasă, scoateți capacul și faceți o ciorbă bună.

Concluzie

De asemenea, amintiți-vă că, chiar dacă vopseaua este uscată la atingere, este posibil să nu fie gata pentru utilizare regulată. De obicei, va dura câteva zile până la vindecarea completă – adică solvenții s-au evaporat. În funcție de tipul de vopsea, poate dura până la 30 de zile! Acum că știi cât durează să se usuce pata de punte, ai răbdare!