Constructie Beci

Constructie Beci

Cu toții avem amintiri din copilărie legate de beciul casei unde am crescut, al bunicilor sau al blocului. Acesta era o cameră destinată, de cele mai multe ori, depozitării diferitelor articole care nu erau folosite așa des în viața cotidiană, precum și a alimentelor și băuturilor care aveau nevoie de un spațiu de depozitare rece și întunecos. În vremuri mai moderne, cu o amenajare corespunzătoare, beciul poate deveni un spațiu de relaxare alături de prieteni și familie.

Ce este un beci și de ce este necesar?

Beciul este o construcție care nu poate să lipsească din planul arhitectural al unei clădiri. Acesta reprezintă o camera la subsol unde, de cele multe ori, soarele nu poate să pătrundă, creând astfel o atmosferă întunecoasă, umedă și rece. Aceste calități erau folosite în trecut pentru a ajuta la păstrarea alimentelor și a băuturilor în stare bună pentru mult timp. Pe scurt, beciul funcționa ca un frigider. Familiile bogate din toată lumea utilizau beciul pe post de cramă, loc unde depozitau vinurile și alte băuturi fine pe de o parte pentru a fi păstrate la o temperatură corespunzătoare, iar pe de altă parte pentru a fi protejate de eventualele atacuri ale invadatorilor.

În vremurile moderne în care trăim beciul a evoluat către alte scopuri, dar acest lucru nu înseamnă că utilizările istorice nu mai au nicio valoare. Principalele motive pentru care oricine ar trebui să păstreze tradiția și să construiască un beci la subsolul casei sunt următoarele:

  • Investiție mică – investiția în construcția unei case crește cu doar 5% în cazul în care vă hotărâți să adăgați și un beci la planul inițial. Astfel obțineți o mulțime de avantaje pentru costuri foarte mici.
  • Nu consumă resurse – un beci este un spațiu de depozitare prietenos cu natura deoarece păstrează o temperatură constantă de sub 15 grade tot anul fără niciun fel de intervenție externă sau consum de resurse. Astfel, veți avea un spațiu de depozitare pentru alimentele și lucrurile care necesită temperaturi mici de păstrare fără niciun cost și fără a pune presiune pe resursele planetei.
  • Izolarea suplimentară a locuinței – prin intrepătrunderea unui spațiu de aer (beciul) între podeaua parterului și sol se va crea un extra-strat izolator care va ajuta la reglarea și menținerea unei temperaturi perfecte atât pe timp de vară, cât și în anotimpul rece.
  • Extra spațiu de depozitare – problema spațiului de depozitare din locuințele noastre nu va fi niciodata rezolvată deoarece, indiferent câte rafturi și dulapuri vom instala, vom avea întotdeauna ceva de depozitat și spațiu prea puțin. Beciul ne vine în ajutor și în această problemă, fiind un excelent spațiu de depozitare mai ales pentru lucrurile pe care le folosim foarte rar.

Tipuri de beci în funcție de amplasare

Oamenii și-au folosit întotdeauna imaginația pentru a găsi soluții care mai de care mai creative pentru problemele cotidiene. Astfel, de-a lungul istoriei au fost create numeroase metode prin care putem construi și utiliza un beci, pornind de la criterii diferite. Există 2 principale tipuri de beci în funcție de amplasare:

  1. Beciul clasic – acesta reprezintă beciul construit sub locuință, integrat în fundație. Cel mai mare dezavantaj în cazul acestui tip de beci este acela că poate fi construit doar odată cu casa, nu ulterior. Construcția unui astfel de beci presupune atenție deosebită la hidroizolație (pentru a dimiua riscul de infiltrație în sezonul ploios) și la structura de rezistență (prin întărirea fundației în locul în care este amplasat beciul se va diminnua riscul de prăbușire a casei).
  2. Beciul exterior – acest beci oferă mai multă flexibilitate prin prisma faptului că poate fi construit oricând, oriunde în curtea casei noastre. În acest caz trebuie să aveți în vedere acoperirea beciului cu un material care să îl protejeze corespunzător atât de ploi abundente, cât și de zăpadă și temperaturi scăzute. Mulți oameni preferă să acopere beciul extern cu un alt spațiu de depozitare (de exemplu, un garaj). De asemenea, luați în considerare și faptul că un beci extern are nevoie de racordări la rețelele de apă și energie electrică.

Tipuri de materiale pentru construcția beciului

Beciul subteran este o construcție aflată permenent sub o presiune imensă, atât din partea casei de deasupra, cât și din partea pământului dimprejur. Astfel, materialul din care va fi construit trebuie ales cu mare grijă pentru a preveni suprasolicitarea structurii de rezistență. Materialele recomandate pentru a fi folosite la construcția unui beci sunt următorele:

  • Betonul armat – acest material este cel mai des utilizat în construcția beciurilor pentru calitățile sale: rezistență la umezeală, cutremure, presiune, durabilitate și mentenanță scăzută.
  • Cărămida – cea mai utilă calitate a cărămidei este capacitatea extraordinară de a reține apa, acest lucru fiind foarte util în mediul umed și slab ventilat caracteristic beciurilor. Din nefericire, cărămida este un material casant care poate pune probleme serioase în caz de eroziune.
  • Piatra naturală – din nou, natura are cele mai bune soluții pentru problemele cu care ne confruntăm în construcția locuințelor. Piatra naturală este un material impermeabil, ideal pentru hidroizolarea beciurilor, fiind în același timp suficient de rezistentă împotriva presiunii, cutremurelor și eroiziunii.

Sfaturi pentru o construcție rezistentă

  1. Hidroizolația – beciul este un spațiu cu ventilație redusă, expus permanent la un mediu umed care predispune la apariția și extinderea mucegaiurilor și fungilor. Prin asigurarea unei hidroizolații corespunzătore veți evita problemele grave care pot apărea din cauza umezelii. Pentru un plus de protecție puteți instala dezumidificatoare în beciul dumneavoastră.
  2. Aerisirea – ventilația aerului este scăzută într-un beci, motiv pentru care trebuie să găsiți metode alternative de aerisire. Uneori există posibilitatea instalării unei mici ferestre care să stea deschisă în permanență, dar aceasta nu este întotdeauna suficientă. Cea mai utilă decizie este instalarea unui sistem de ventilație foarte performant care să prevină formarea condensului.
  3. Sezonul ploios – luați în calcul faptul că beciul este o cameră aflată sub nivelul solului, deci toată apa care se strânge în urma ploilor poate afecta serios pereții încăperii și, prin extensie, casa de deasupra. Implementați un sistem de scurgere a apei de ploaie încă dinaintea construcției beciului pentru a preveni inundațiile.

Cum poate fi amenajat și utilizat beciul?

Beciul este un spațiu versatil care, printr-o amenajare corespunzătoare, poate deveni camera preferată a tuturor membrilor familiei. Dacă nu știți încă ce scop veți da beciului dumneavoastră, puteți alege din următoarele idei:

  • Spațiu de depozitare
  • Sală de relaxare
  • Sală de sport
  • Cramă
  • Bar
  • Cameră de zi
  • Spațiu de joacă pentru copii
  • Camera personală a unui membru din familie

În final, un beci este una dintre cele mai bune decizii pe care le puteți lua atunci când vă construiți o casă. Construcția unui beci este o investiție minimă care vă va aduce o mulțime de avantaje. Pe lângă spațiul de depozitare în plus, beciul poate fi amenajat în așa fel încât să devină spațiu de activități pentru întreaga familie, spațiu de joacă pentru copii, loc de întâlnire cu prietenii sau chiar camera personală a unui membru al familiei. Acordați o atenție sporită, încă din stadiul de plan, la hidroizolație, la instalarea unui sistem de ventilație care să facă față volumului de aer din cameră și la instalarea unui sistem foarte perfomant de drenaj al apei de ploaie. Prin respectarea unor reguli simple de construcție și amenajare veți reuși să vă bucurați de spațiul dumneavoastră timp îndelungat cu o mentenanță minimă.