Cum Să Curățați Parchetul Laminat

Cum Sa Curatati Parchetul Laminat

Parchetul laminat are foarte multe beneficii. Acesta asigură stabilitatea termică, oferă o varietate de modele, datorită unor noi tehnici de imprimare: lemn, piatră, desene grafice, mozaic; și efecte de suprafață – lucioase, mate, finisaje în relief, suprafețe antialunecare iar instalarea sa este simplă.

Însă este foarte dificil să îngrijești parchetul laminat în mod corespunzător, pentru că acesta necesită multă atenție și grijă. În ciuda aspectului său inedit, el se zgârie foarte ușor și se poate decolora dacă îi lipsește curățarea.

Să dai cu mătura pe parchetul laminat e o greșeală

Prima tendință atunci când parchetul laminat se murdărește, este să dam cu matura tradițională. Deși este o soluție de curățare rapidă și ușoară, nu este deloc eficientă, mai ales pe termen lung. Cea mai bună soluție este folosirea unor mopuri bune, din microfibră. Acestea nu sunt cu șnur sau bureți, deci nu rețin multă apă și nici nu lasă urme nedorite. Aceste mopuri bune alunecă încet, dar sigur, înlăturând mizeria sau părul.

Nu folosi obiecte care zgârie parchetul

Peria de la aspirator se folosește pentru a trage murdăria din firele covorului, dar atunci când aspiri suprafețe fine așa cum este parchetul laminat apelează la accesoriul fără peri. Perii duri ai periei pot zgâria suprafețele lucioase și pot lăsa urme inestetice în timp, care arată destul de urât și pot deteriora parchetul. De asemenea, asigură-te că de roțile aspiratorului nu este prins nimic ce ar putea dăuna parchetului.

Pe această listă se afla atât mătura tradițională, cât și numeroase alte obiecte, cum ar fi bureții de oțel. Este necesară folosirea unor bureți de pâslă sub picioarele scaunelor care sunt așezate pe parchetul laminat, pentru că previn zgârieturile. Utilizează covorașe la intrări, pe interior, nu doar la exterior. Acestea vor capta cu succes murdăria, noroiul, praful, umezeala si alte particule care ar putea fi aduse pe încălțăminte, de afara. Covorașele amplasate la intrare vor proteja parchetul din casa și vor ajuta la păstrarea curățeniei pe podea reducând timpul si efortul necesar la curățarea acesteia.

Nu ai nevoie de soluții de curățare

Uneori din grabă, alteori din neatenție sau poate chiar din neștiință folosești soluțiile nepotrivite în momentul în care cureți parchetul. Recomandat este să folosești doar soluții speciale pentru parchet laminat sau tipului de parchet pe care îl ai și să urmezi întocmai instrucțiunile de pe etichetă. Mai multă soluție nu înseamnă un parchet mai frumos.

Dacă verși ceva pe parchet, acesta trebuie curățat imediat, pentru că podeaua laminată este durabilă, dar nu impermeabila. Mizeria se poate îndepărta cu o lavetă din microfibre, iar lichidele cu un mop bun care nu este format din bureți, pentru a nu reține apa. Parchetul laminat care nu este curățat corespunzător se va deforma și se va umfla.

Pe lângă faptul că parchetul laminat nu trebuie curățat foarte des, el nici nu trebuie curățat cu soluții puternice. Vei lăsa în urmă reziduuri dacă încerci să folosești prea multă soluție. O lavetă din microfibră este suficientă, iar dacă simți nevoia de o soluție, nu folosi una puternică, ci folosește una special concepută pentru tipul tău de parchet, care nu are parfum sau alcool.

Curățarea parchetului laminat cu oțet nu este o idee rea. Din contra, este pentru a preveni soluțiile puternice care pot dăuna sănătății. Este recomandată folosirea unei cești pentru a măsura ingredientele- 3 cești apa, una de oțet și o jumătate de detergent de vase. Se pulverizează soluția pe un mop din microfibră și se curăță podeaua. Această soluție este folosită și ca un tratament pentru parchet, care nu lasă urme și îl curăță perfect.

Lichidele nu sunt bune pentru parchetul laminat

Probabil cea mai frecventă greșeală este apa. Tindem să folosim apă pentru a da cu mopul, dar aceasta este într-un fel toxică pentru parchet. Ea intră în orice mică crăpătura din parchet și poate produce umflarea marginilor de îmbinare. Mopul trebuie să fie umed în permanență, dar niciodată ud. În cazul în care există o porțiune care are nevoie de mai multă atenție, poți folosi apa, pulverizând-o în acel loc și atât. Poate că este de vină mopul care nu se stoarce foarte bine, poate că tu ești de părere că umezind mai bine parchetul îl vei curăța mai eficient, ideea este că apa este unul dintre cei mari inamici ai parchetului. Nu ajută cu absolut nimic, ci poate deteriora foarte grav parchetul.

Dacă scapi din greșeală lichid pe pardoseala din parchet este recomandat sa folosești urgent șervețele din hârtie sau orice alt material absorbant pentru ca apa sa nu se infiltreze în exces în pardoseală.

Dacă parchetul laminat se umflă, există și o metodă prin care îl poți salva. Poți pune ziare pe locul afectat, ținând câteva secunde apăsat cu un fier de călcat. Se lasă ușile deschise și se repetă operațiunea câteva zile la rând. Daca nu ai fier de calcat poți folosi si uscătorul de păr însă rezultatele vor fi mai puțin vizibile întru-un timp scurt.

Cum obții luciu

Nu este bine să se încerce lustruirea parchetului laminat, pentru că el ar trebui să vină direct cu luciul său în funcție de modelul ales. Produsele care conțin ceară sau chiar și alte ingrediente pentru lustru sunt indicate suprafețelor din lemn, deci nu vor adera niciodată pe melamina de pe suprafața laminatului, existând și riscul de a o deteriora cu timpul. Este destul de greu să se obțină luciul dorit, dar nu este imposibil. După ce parchetul este curățat cu un mop bun sau cu o lavetă din microfibră, se pot folosi anumite tehnici de ștergere pentru a-i da luciul specific. Se folosesc șervețele din pânză și cârpe de curățat din microfibră. Trebuie alocat mai mult timp ștergerii pentru ca acest proces să fie perfect și să dea strălucirea dorință.

Toți ne dorim ca parchetul nostru laminat să arate exact așa cum a arătat în prima zi de la montarea sa, așa că dacă acesta este și scopul tău, cu siguranță nu strică să petreci zece minute în plus pentru a-l curăța și șterge așa cum trebuie.