V-ați săturat de creșterea mucegaiului? Căutați modalități de a scăpa de mucegai? De cele mai multe ori, mucegaiurile sunt cauzate de sporii de mucegai nevăzuți. Spre deosebire de exterior, se răspândește mai repede pe pereții interiori ai unei case.
Pe măsură ce mucegaiul crește în casa dvs., umezește peretele, creează mizerie inestetică și răspândește sporii în sistemul de ventilație. Cu toate acestea, respectarea unor reguli și tehnici îl poate elimina.
Să știm despre cele mai comune tipuri de mucegai, procesul lor de curățare și cum să prevenim creșterea lor.
Ce este mucegaiul?
Toate speciile de ciuperci microscopice sunt denumite mucegaiuri. Se reproduc prin spori în prezența umezelii. Locul lor optim pentru a se dezvolta sunt în mare parte zonele ascunse, cu lumină solară mai mică și umiditate ridicată. De exemplu, pereți umezi, mobilier mare, pereți de baie și colțuri ascunse în spatele patului.
Mucegaiurile sunt de diferite tipuri. Dar cele pe care le vezi după ce ai lăsat alimente câteva zile în îngheț sunt diferite cu cele pe care le poți găsi pe pereți. De exemplu, Penicillium , Alternaria , Aspergillus și Cladosporium formează în mare parte o colonie în casa ta.
Mucegaiurile sunt spori care circulă peste tot în aer și se atașează acolo unde pereții sunt umezi, astfel încât să poată găsi hrană din belșug și umezeală pentru a se înmulți. Și atâta timp cât își cresc colonia, noii spori circulă din nou prin aerul interior pentru a găsi o nouă casă.
Principalul motiv pentru care vrem să scăpăm de mucegaiuri este din două motive. Unul, pata neagră sau verzuie pe care o creează în zona ascunsă și problemele de sănătate pe care le provoacă persoanelor care au deja astm sau alergie.
Prin urmare, specialiștii în sănătate recomandă întotdeauna să verificați un astfel de loc în fiecare colț înainte de a polua mediul interior. În partea următoare, veți găsi toate soluțiile ușor disponibile pentru prevenirea și îndepărtarea mucegaiurilor.
Care sunt tipurile de mucegai?
După cum am menționat mai sus, diferite tipuri de specii sunt numite mucegaiuri. În funcție de condițiile meteorologice și de plasarea reședinței dvs., puteți întâlni pe oricine sau cu o formă combinată a acestor matrițe de mai jos.
Deoarece sunt microscopice, nu veți putea să vă dați seama cu ce tip de mucegai aveți de-a face. Cu toate acestea, culoarea coloniei poate diferi.
Unele dintre matrițele comune disponibile în pereții casei sunt prezentate mai jos:
Mucegaiul verde:
Dintre toate celelalte mucegaiuri de pe pereți, cele de pete verzui sunt probabil cele mai frecvente de văzut. Din punct de vedere științific, se numesc Aspergillus. Probabil că ați observat mucegaiul verde dacă ați văzut pâine putrezită, cartofi, bataturi sau nuci.
Penicillium :
Penicillium produce colonii verzi, albastre sau verzui-albastru. Sporii de pe pereți, covoare, rezervoare de apă, covoare, subsoluri și fructe și legume putrezite vor fi găsite.
Mucegai alb :
Inițial, după ce se așează pe pereți sau pe alimente, la suprafață se formează mucegaiurile din blana de vată. Aceste mucegaiuri albe de pe perete ( Mucegai alb perete ) sunt mucegaiuri albe pentru că sunt de culoare alb-cenușiu.
Alternaria :
Alternaria sunt mucegaiuri maro . Rareori formează colonii în interior și sunt disponibile pe fructe și frunze pe vreme umedă.
Cladosporium și Stachysbotrys :
Mucegaiurile de culoare verde închis se înmulțesc pe suprafețele umede din lemn, gips-carton sau îmbrăcăminte.
Există mii de alte mucegaiuri în natură. Și pentru a le elimina, veți găsi câteva metode rapide și la îndemână mai târziu în acest articol.
Diferența dintre umiditate și mucegai :
Mai simplu spus, mucegaiurile sunt diferite forme de organisme vii care se pot multiplica cu un mediu adecvat și o aprovizionare cu nutriție. Pe de altă parte, umiditatea este vapori, faza de apă condensată pe o suprafață tare.
Relația dintre acești doi factori este strânsă deoarece suprafața sau locul care conține un conținut ridicat de umiditate este mai probabil să ofere hrană pentru creșterea mucegaiului.
În interiorul casei, acțiunile care necesită apă ajută la creșterea umidității. De exemplu, gătit, spălat haine, scăldat sau alte sarcini.
Toate aceste activități solicitante ajută la generarea de conținuturi ridicate de umiditate care sunt în mare parte prinse în interiorul casei. Pereții, suprafețele din lemn, hainele, locurile calde ascunse, pivnițele sau podurile sunt câteva locuri în care veți găsi peretele umed din cauza umezelii.
După cum puteți vedea, umiditatea generată în interior este prinsă în interior fără ventilație adecvată într-o anumită încăpere. Iar umiditatea interioară este principala cauză pentru care mucegaiurile obțin sursa aparentă de hrană și mediu pentru a se regenera.
Unde vei găsi mucegai mai des?
Acum, să enumerăm unde trebuie să căutați inițial matrițe. Deoarece locurile ascunse sunt locurile preferate pentru creșterea mucegaiurilor, este posibil să întâmpinați câteva dificultăți în a afla locurile reale ale coloniilor lor.
etaj :
Mucegaiurile nu cresc pe podea cu mult trafic pietonal. Cu toate acestea, dacă locuiți la parter, pot apărea mucegaiuri acolo unde pereții se conectează cu podeaua – colțurile. Un subsol umed, apa de ploaie blocată, un sistem de circulație proastă a apei sau scurgeri de conducte pot cauza acumularea de umezeală pe podea.
Pereti :
Mucegai pe perete ( Mucegai pe perete ) este comună în fiecare gospodărie. Te poți uita în spatele mobilierului, îngheța, oglinzile, pereții bucătăriei sau băii etc.
Lipsa punților termice și a izolatorilor este principala cauză a mucegaiului pe pereți. Uneori, mucegaiul din casa noua ( Mucegai in casa noua ) poate fi gasit din cauza vopselei umede in sezonul ploios.
Pereții tăi interiori au nevoie și de spațiu pentru a respira. Când nu găsește circulația adecvată a aerului, mucegaiul se formează și provoacă pete pe pereții tăi prețioși.
Plafoane :
Scurgerile conductei de apă sau canalizarea vecinului de mai sus pot fi motivul pentru care se formează mucegaiuri pe tavan. În bucătărie, mucegaiurile se pot crea mai ales pe acoperiș, deoarece umiditatea este caldă și rămâne prinsă fără coș.
De asemenea, mansardele fara ventilator pot fi un loc ideal pentru regenerarea mucegaiului. Deoarece mucegaiurile se pot forma atât în interiorul cât și în exteriorul unui perete, mucegaiurile din pod vor fi vizibile și pe peretele camerei dvs. de sub pod.
Și plăcile de lemn ca material de construcție nu sunt o alegere atât de potrivită pentru o casă în care sezonul ploios și umiditatea ridicată sunt abundente. Mucegaiurile iubesc suprafața din lemn și se înmulțesc de două ori mai repede decât peretele sau podeaua normală de beton.
Cu ce se curăță matrița de pe pereți?
Veți găsi pe piață o mulțime de soluții chimice pentru a îndepărta mucegaiurile de pe pereții dvs. Sunt disponibile soluții de tratament, de exemplu, soluții biocide Sanitol sau soluție antimucegai Dedeman pentru pereți pentru toate tipurile de ciuperci care lasă o pată pe perete sau suprafețe.
Soluția chimică standard pentru matrițe conține înălbitor. Pe lângă înălbitor, peroxidul de hidrogen, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt soluții bune pentru îndepărtarea mucegaiului.
Iată ghiduri separate pentru utilizarea oricăreia dintre soluții.
Peroxid de hidrogen :
- Luați peroxid de hidrogen 3% într-o sticlă de pulverizare
- Pulverizați formula acolo unde a apărut mucegaiul
- Lăsați timp de 10 minute
- Frecați cu o perie și clătiți cu apă curată
- Ștergeți peretele cu o bucată de cârpă umedă
Înălbitor :
- Amestecați apa și înălbitorul menținând o proporție de 4:1
- Pulverizați soluția cu o sticlă de pulverizare și urmați pașii menționați mai sus.
Otet alb :
Oțetul alb este o tehnică eficientă de îndepărtare a mucegaiului, deoarece creează un mediu acid care ucide mucegaiul și îi slăbește prinderea pe suprafață. Trebuie să căutați oțet alb distilat și să pulverizați pereții. Lăsați soluția timp de o oră și urmați un proces similar cu cele anterioare.
Bicarbonat de sodiu :
Amestecul de 500 ml apă și un sfert de lingură de bicarbonat de sodiu este suficient pentru a curăța cu ușurință matrița de pe perete. Nu trebuie să așteptați mult; poți curăța mizeria doar cu un scruber și apă curată. Dar asigurați-vă că pulverizați soluția încă o dată și lăsați apa să se usuce.
Cum să îndepărtați mucegaiurile în siguranță ?
Trebuie să urmați procedurile de siguranță înainte și în timpul procesului de curățare.
- Evitați amestecarea produselor care conțin amoniac și clor
- Folosiți mănuși de cauciuc, ochelari de protecție și măști
- Deschideți ușile și ferestrele pentru o circulație adecvată a aerului.
Cum să previi formarea mucegaiului?
Puteți preveni cu ușurință mucegaiul pe perete ( Mucegai pe perete ). Acțiunea simplă de mai jos vă va ajuta dacă observați pete verzui închise oriunde în casa dvs.
Utilizarea dezumidificatorului :
Este un mic ventilator electric care aspiră excesul de umiditate din aer. Scopul folosirii unui dezumidificator este de a menține nivelul optim de umiditate în aer – 60%. Folosirea lui timp de câteva ore zilnic poate asigura menținerea corespunzătoare a unei atmosfere sănătoase fără spori în casă.
Ventilator de evacuare :
În timp ce faceți baie, lucrați în bucătărie sau spălați rufe, porniți ventilatorul de evacuare. Acestea sunt instalate în cea mai mare parte pe partea superioară a unui perete și eliberează vaporii prinși pe pereții din apropierea tavanului.
Budincă pe scurgeri :
Pereții tăi se vor umezi dacă se scurge vreo țeavă. Sunați imediat un instalator și puneți budincă pe scurgerile fisurilor.
Boli frecvente cauzate de mucegai:
Chiar dacă nu puteți observa colonii de mucegai sau pete în casa dvs., trebuie să căutați simptomele de mai jos. Dacă membrii familiei dumneavoastră suferă de simptome, există șanse mari ca mucegaiul și sporii să fie prezenți în casă.
- Astm sau orice probleme de respirație
- Afectiuni respiratorii
- Sinuzita fungică
- Vedere încețoșată sau usturime
- Tulburări gastrointestinale și renale
- Curge nasul, tuse și strănut
- Respirație șuierătoare sau iritabilitate în gât
- Alergie cutanată, iritație, roșeață
- Eczemă
Ar fi mai bine să nu pierzi timpul dacă asistați la vreun simptom. Solicitați asistență medicală cât mai repede posibil, deoarece aceste simptome pot declanșa ulterior alte boli grave.
Concluzie:
Sperăm că acest articol a răspuns cu succes la întrebarea dvs. despre cum să scăpați de mucegai. Este înțelept să asigurați o circulație adecvată a aerului în întreaga frumusețe, astfel încât sporii să nu aibă șansa de a se acumula.
Mai mult, citește manualele tratamentelor chimice pe care vrei să le folosești pentru curățarea matrițelor. Utilizați un ventilator de evacuare și un dezumidificator pentru a curăța aerul din interior. De asemenea, puteți planta plante purificatoare de aer de interior. Dacă aveți de gând să ne puneți întrebări despre mucegai, comentați mai jos și vom fi bucuroși să vă ajutăm.