Etapele de pregătire pentru turnarea fundației
Pentru a păstra lucrurile cât se poate de asemănătoare cu concepția din proiect și pentru a te asigura ca totul iese așa cum trebuie, este necesară respectarea unor etape înainte de a începe construirea propriu-zisă a clădirii.
Evaluarea solului
Este recomandată intervenția unui geolog, care va efectua un studiu geotehnic pentru a evalua condiția solului. Acest pas este vital pentru asigurarea că solul este corespunzător și că fundația va fi una rezistentă. Studiul geotehnic va stabili tipul de sol, înclinația sa, nivelul de coezivitate, riscul seismic, adâncimea de îngheț și adâncimea pânzei freatice. Cea mai importanta caracteristica este stabilitatea solului, fiindcă determina atât grosimea fundației, cât și numărul de șanțuri umplute cu beton de care e nevoie pentru a clădi o locuința stabilă. De asemenea, inginerul proiectant va face o evaluare a locului unde ar trebui să fie realizată fundația, oferind datele necesare dimensiunii casei.
Pregătirea terenului
În cazul în care exista clădiri pe teren, acestea vor fi demolate și rămășițele lor curățate. Acest lucru este valabil și în cazul pomilor sau a gazonului, mai bine zis, orice fel de vegetație trebuie îndepărtată până la adâncimea de douăzeci de centimetri. Terenul trebuie sa fie complet gol și curat înainte de începerea construcțiilor.
Trasarea fundației
Aceasta este etapa măsurătorilor exacte. Sunt stabilite punctele de reper pentru toate operațiunile ulterioare de construcție a fundației înainte de săparea șanțurilor.
Fundația poate fi trasată prin topografie, și deși măsurătorile făcute de un topometrist sunt mai costisitoare, ele sunt corecte și exacte, măsurătorile și marcajele fiind făcute în baza unui proces verbal.
O altă modalitate de a trasa fundația este prin măsurători manuale. Deși sunt mai greu de realizat, aceste măsurători nu costa nimic. În schimb, sunt foarte greu de realizat iar timpul alocat lor va fi cu siguranță semnificativ. Va trebui sa se stabilească limitele terenului pe care urmează să fie turnată fundația. De obicei, se înfig țăruși pentru a stabili limitele, sau se urmează gardul dacă este deja existent. Distanțele obținute vor fi comparate cu cele din cadastru. Apoi, se trasează axele casei prin sârme prinse de capre, care sunt formate din doi țăruși verticali din lemn, uniți de o scândură. Acestea trebuie să fie montate la o înălțime relativ egală.
Odată ce sunt stabilite aceste măsurători, vor fi comparate cu cele din proiect pentru asigurarea că totul decurge lin, exact ca în proiect, pentru a evita riscul anulării autorizației de construcție.
Turnarea fundației – pas cu pas
După verificarea lucrărilor, se poate trece la turnarea fundației casei urmărind următorii pasi.
Săparea fundației
Primul pas este săparea. Această săpare a fundației poate fi de doua tipuri- săpătură cu șanțuri, care se folosește cel mai des pentru construcția locuințelor, sau săpătură generală, care este folosită atunci când se realizează construcții mari, sau case cu demisol sau subsol. Aceasta este mai greu de realizat si mai scumpă deoarece necesită prezența unui buldoexcavator.
De obicei, pereții de pământ ai șanțurilor sunt suficienți pentru cofrarea betonului ce va fi turnat peste ceva timp, dar dacă șanțurile sunt mai adânci, malurile trebuie să fie neapărat sprijinite cu suporturi din lemn sau metal.
După săparea fundației, se trece la următorul pas. Pe acesta îl constituie turnarea betonului, care va trebui să fie grăbită, dacă zona este predispusă ploilor. Ploile pot cauza alunecarea malului.
Turnarea betonului de egalizare
Prima dată se va turna stratul de beton numărul unu, care elimină neregularitățile terenului și ține stâlpii fundației, care urmează a fi montați.
Betonul folosit la fundații trebuie sa fie unul foarte rezistent pentru a preveni crăpături sau alte probleme care pot încetini construcția. Tipul acestuia este de obicei C12/15, sau C16/20.
Proiectul obișnuiește să menționeze tipul de beton care va fi turnat, adus de cife din stații de betoane sau realizat pe loc prin folosirea unei betoniere în acest caz.
Betonul va fi un amestec de ciment apa și nisip sau balast, care poate fi turnat direct din vehicule, daca este transportat de cife. Betonul va trebui să fie compactat imediat după turnarea sa, lucru făcut manual cu o lopată, sau mecanic cu ajutorul unui dispozitiv care poate acționa la suprafață sau în interior, pentru a omogeniza granulele de beton care vor apărea. Acest proces se face prin vibrare.
Montarea conductelor sanitare
Montarea conductelor sanitare nu este chiar o etapa a construirii fundației, ci reprezintă o alegere. Este timpul potrivit pentru a alege montarea primelor conducte ale instalației sanitare, cea de apă și cea de canalizare, unde este necesar sa se țină cont de inclinația recomandată în proiect. Dezavantajul instalării țevilor direct în armatură este faptul că, dacă se vor deteriora, va fi foarte greu sa le înlocuiești. Așadar, este recomandat ca primele țevi să fie montate direct în sapa casei după turnarea plăcii la nivel zero. Astfel, vor fi mult mai accesibile în caz că este nevoie să fie înlocuite.
Armarea fundației
Probabil cea mai importantă parte pentru rezistența unei case este armarea fundației, care trebuie să fie realizată corect. Se începe cu o talpă armată care se va monta pe betonul de egalizare. Poate fi construită din mai multe bare orizontale care, de regulă, sunt făcute din oțel beton PC52 și vor fi legate una de cealaltă cu rame etrieri, făcute din oțel beton OB37. Structura are și o parte superioară, unde stâlpii sunt uniți cu ajutorul unei centuri de armatură.
Cofrajul
Pentru ca fundația să fie ridicată deasupra nivelului solului, este nevoie de cofrare, care este si ea o etapă foarte importantă, deoarece formează soclul casei în construcție.
Cofrajul este numit un înveliș din lemn, deoarece, în condiția în care a fost făcută o fundație din mai multe șanțuri, aceasta este modalitatea prin care betonul va rămâne în forma dorită. Mai mult decât atât, cofrajul se va realiza prin amplasarea orizontală a unor scânduri care vor fi țintuite în loc de țăruși dreptunghiulari și scânduri de sprijin.
Structura trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a susține presiunea betonului care va fi turnat, dar și etanșă. La realizarea cofrajului se folosesc scânduri de brad, pentru că sunt rezistente. Pentru decofrare există o substanță special concepută pentru a îndepărta lemnul fără prea mare bătaie de cap. În cazul în care nu va fi folosită, cofrajul va trebui udat înainte să se toarne betonul.
Turnarea plăcii la nivel zero
Aceasta este ultima etapa în realizarea fundației unei clădiri. Turnarea plăcii la nivel zero nu se face direct din beton. Se realizează din mai multe straturi de materiale. Acum urmează ca golurile rămase după decofrare să fie umplute cu straturi de pământ. Aceste straturi nu se pun mai groase de treizeci de centimetri ca să se poată trasa si compacta pământul ulterior. Procesul prin care se evită apariția golurilor sub placă este compactarea.
După turnarea straturilor de pământ se va turna un strat gros de pietriș de zece centimetri, care va fi acoperit de o membrana cu crampoane cu rol hidroizolant și cu plăci făcute din polistiren extrudat care are rolul de a termoizola. După aplicarea acestor straturi, se va pune o plasă sudată, legată de centura elevației.
Este nevoie de anumite bare din oțel beton care vor ajuta construcția scărilor, în cazul în care va exista o scară interioară.
După turnarea betonului, placa trebuie udată in mod constant pentru a evita apariția fisurilor în timpul uscării.
Tipuri de armaturi
Armaturile sunt esențiale în realizarea fundației și în orice fel de construcție din beton. Materialele care se folosesc sunt următoarele.
Armaturi OB
OB este un tip de oțel beton cu o rezistenta de 37, de unde si numele de OB37. Acesta este folosit pentru realizarea etrierilor pentru că nu prezintă striații, găsindu-se sub formă de colac sau bare. Diametrul lor oscilează și poate fi de 6 sau 8 milimetri.
Armaturi PC
PC este un oțel cu profil laminat la cald, care are o mai mare rezistență la rupere. Cel mai des folosit in construcții este PC-ul cu o rezistenta de 52 (PC52), însă materialul există și în varianta PC60 sau PC90.
Plasele sudate
Plasele sudate se folosesc la turnarea plăcilor din beton, purtând numele de sârmă trasă netedă pentru beton și de sârma profilată pentru beton. Diferența este că una dintre cele două plase prezintă striații, iar cealaltă nu.
Aceste plase sunt foarte eficiente deoarece reprezintă o economie evidentă în legătură cu timpul, dar și cu costurile de manoperă.
Câteva sfaturi pentru o fundație solida
Fundația este un element foarte important deoarece reprezintă stabilitatea casei tale, indiferent de tipul acesteia. Ea susține greutatea întregii clădiri. Calitatea materialelor folosite ești un criteriu vital pentru că atunci când proiectul suferă modificări, mai ales legate de calitate, fundația va avea de suferit. Fiecare etapă a construcției trebuie urmărita de aproape de inginerul de șantier pentru a se asigura că totul merge bine.
Fundația nu ar trebui începută niciodată pe timp de ploaie, furtună sau mai ales îngheț, pentru că se pot inunda șanțurile și malurile se pot prăbuși. Pentru a proteja betonul de frig este nevoie să fie acoperit cu folie sau material geotextil, iar pentru a-l proteja de căldură este recomandat să fie udat.