Cum Se Curata Mobila Din Lemn?

Cum Se Curata Mobila Din Lemn?

Lemnul este un material de care omenirea s-a folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile lui care îi conferă frumusețe, dar și rezistență în timp. Mobila din lemn nu este o pretenție sau o fiță, ci o investiție pe care cine dorește să o facă va reuși să dețină articole pe care le poate lăsa moștenire generațiilor viitoare. Acest lucru nu se poate spune despre articolele de mobilier din alte materiale, la prețuri mai reduse. Cu toții am vizitat diferite locuințe cu vechime de peste 100 de ani (case memoriale, castele etc.), vremuri în care mobila era confecționată exclusiv din lemn, și am observat cât de bine au rezistat obiectele de mobilier testului timpului.

Obiectele de mobilier din lemn oferă o finețe și un farmec aparte spațiului pe care îl locuiesc, iar eleganța unui obiect din lemn nu va fi egalată de niciun alt material disponibil pe piață. Pentru a reuși să păstrăm mobilierul din lemn într-o stare excelentă și să ne bucurăm de strălucirea lui timp îndelungat trebuie să ținem cont de câteva sfaturi esențiale în ceea ce privește curățare lor.

Cum cureți mobila din lemn

Lemnul este un material viu, care merită respectat și îngrijit la adevărata lui valoare. Cea mai bună metodă pentru a îndeplini acest deziderat este crearea unui ritual de curățare care să ne intre în rutina zilnică sau săptămânală. Curățarea mobilei din lemn este de multe ori un gest simplu care presupune ștergere prafului depus de-a lungul timpului de ultima dată când am făcut acest lucru. Pentru a nu zgâria mobila trebuie să utilizați o cârpă moale sau un pămătuf special, iar pentru a evita împrăștierea prafului în aerul înconjurător puteți utiliza soluții speciale de curățare a lemnului, spray-uri de mobilă cu efect antistatic sau doar o soluție simplă de apă și săpun.

În cazul în care apare o pată dintr-o substanță întărită pe suprafața mobilierului tendința este să o rașchetăm cu unghia sau cu un instrument ascuțit. Nimic mai greșit! În acest fel vă veți distuge complet obiectul de mobilier. Pune o cârpă umedă pe pată până la înmuierea substanței respective și șterge-o apoi cu un prosop moale.

Cum protejezi mobila din lemn

Nu cumpărăm mobilă din lemn pentru a o privi satisfăcuți, ci pentru a o utiliza în activitățile noastre de zi cu zi. Din nefericire, acest lucru predispune materialul la accidente tip zgârieturi, pete, ciobire etc. Pentru a evita apariția defectelor permanente, există câteva sfaturi de catre trebuie să ții cont:

  1. Pune întotdeauna un obstacol între obiecte și suprafața mobilei. Nu degeaba bunicii și părinții noștri foloseau mereu fețe de masă și mileuri cu care acopereau mobila, aceste obiecte aveau ca scop protejarea suprafeței. Dacă îți dorești, însă, variante mai moderne, poți folosi suporturi de pahare și șervete de masă pe care să le pui între pahare, farfurii și materialul din lemn.
  2. Ferește mobila din lemn de razele directe ale soarelui. Radiațiile UV emanate de soare pătrund în structura lemnului și distrug fibrele, ducând la deteriorarea ulterioră a acestuia prin uscare. Cel mai bine este să protejezi obiectele din lemn prin utilizarea jaluzelelor sau a draperiilor dintr-un material gros. Dacă îți dorești obiecte de mobilier din lemn pentru balcon sau terasă, există soluții speciale de tratare a lemnului care îl protejează atât de radiațiile solare, cât și de dăunători.
  3. Ai grijă la umiditate. Nu doar umezeala directă poate dăuna mobilierului din lemn, ci și umiditatea din spațiul în care se află. Verifică ocazional spațiul din spatele mobilierului din lemn pentru a te asigura că există o soluție de circulare a aerului în zona respectivă, fapt care va preveni apariția fungilor dăunători. Pentru a controla umiditatea din spațiul ambiental poți achiziționa un umidificator/dezumidificator.

Cum repari zgârieturile

Oricât de mult am încerca noi să protejăm suprafața mobilierului din lemn de accidente, acestea se vor întâmpla cu sau fără voia noastră. Cele mai des întâlnite defecte care apar pe suprafața lemnului sunt zgârieturile, superficiale sau adânci. O zgârietură superficială apărută într-un finisaș de rășină poate fi rapid tratată prin utilizarea unei mici cantități de diluant. În cazul zgârieturilor superficiale pe lac, tratamentul constă în șlefuirea fină cu hârtie abrazivă și reaplicarea unei cantități suficiente de lac. În cazul zgârieturilor mai adânci trebuie să freci locul respectiv cu un miez de nucă, după care să ștergi cu o cârpă moale. Acest lucru funcționează de minune în cazul lemnului de culoare deschisă. Dacă aveți de-a face cu o zgârietură adâncă pe o suprafață din lemn închis la culoare trebuie să colorezi zgârietura cu zaț de cafea înainte și după utilizarea miezului de nucă. Rezultatul va fi suprinzător!

Cum estompezi urmele de pahare

Chiar dacă insiști mereu ca oaspeții sau membrii familiei să utilizeze suporturi de pahare pe mobila din lemn, se va întâmpla obligatoriu ca la un moment dat cineva să pună paharul cu apă/suc/vin direct pe suprafața lucioasă. Cum reparăm acest accident și cum scăpăm de urmele rămase pe mobilier? Din fericire, există mai multe „strategii”:

  • Utilizarea unui produs special pentru curățarea lemnului
  • Pune o cârpă pe pată și încearcă să o calci cu fierul de călcat la temperatură mică (fără aburi!)
  • Folosește o soluție formată dintr-o parte apă și două părți bicarbonat pe pată și freacă ușor cu o cârpă umedă până la dispariția petei
  • Freacă pata cu un strop de pastă de dinți, apoi șterge zona cu o cârpă moale

Mobila din lemn poate părea o investiție grea atât din puncte de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului investit în întreținerea lui. Cu toate acestea, la un calcul simplu, vei vedea că aceste gesturi mici necesare păstrării mobilei într-o condiție excelentă duc, de fapt, la economisirea unor sume de bani consistente. Din fericire, mobila din lemn este ușor de reparat în cazul apariției unui accident neprevăzut, ceea ce nu putem spune despre mobila din alte material de calitate îndoielnică. Prin aplicarea acestor reguli simple ne putem asigura că ne vom bucura mulți ani de acum încolo de obiecte de mobilier din lemn de calitate.