How to Clean Rust

Cum Se Curata Rugina?

Obiectul tău metalic preferat a devenit ruginit? Nu-ți lua la revedere încă. Încă mai aveți o mulțime de oportunități de a face ca să arate ca nou! Învață doar cum să cureți rugina și să aplici procesul.

Există diferite moduri de a îndepărta rugina și, din fericire, veți găsi multe dintre articolele necesare în propria bucătărie. Există și câteva soluții chimice pe care le puteți folosi în acest scop. Așa că, fără alte prelungiri, să-i cunoaștem unul câte unul.

Ce este Rugina?

Înainte de a afla despre curățarea ruginii, este important să știți de ce apar în primul rând. Atunci când oțelul sau fierul sunt expuse la apă și oxigen, acesta începe să reacționeze. Reacția se numește oxidare care produce rugina.

S-ar putea să credeți că dacă vă păstrați materialele departe de apă, oxidarea nu se va întâmpla. Dar nu, draga mea! Umiditatea din aer funcționează la fel ca și în apă. Deci, dacă nu vă păstrați lucrurile într-o cutie etanșă, vă veți confrunta în cele din urmă cu ruginirea.

Cum să scapi de rugină cu detergenți de casă

La început, voi descrie câteva dintre cele mai cunoscute remedii casnice pe care le puteți găsi cu ușurință.

Cu Lămâie și Sare

Lămâia și sarea sunt cele mai comune lucruri pentru a îndepărta rugina. Aciditatea lămâii și abrazibilitatea sării împreună pot face față micilor pete de rugină. Mai întâi, presară puțină sare peste zonele ruginite, iar peste strat, stoarce puțină zeamă de lămâie.

Lăsați totul să se odihnească minim 2 ore. După aceea, frecați metalul cu coaja de lămâie până când rugina dispare complet. La final, clătiți și lăsați metalul să se usuce.

Cu toate acestea, dacă petele sunt persistente, poate fi necesar să utilizați vată de oțel sau o perie de sârmă.

Cu otet

Oțetul este foarte eficient în îndepărtarea ruginii. Rugina se dizolvă singură după reacția cu oțetul. În plus, procesul este foarte simplu. Doar înmuiați metalul ruginit în oțet alb pentru câteva ore. Apoi ștergeți suprafața.

Puteți folosi și oțet obișnuit în acest caz, dar va dura puțin mai mult timp. Și ar putea fi nevoit să înmuiați obiectul pentru o zi întreagă.

Deci, ce poți face dacă obiectul este prea mare și nu poți înmuia totul?

Ei bine, relaxează-te! Este, de asemenea, ușor stors de lămâie!

Turnați oțet alb peste obiect în mod uniform și lăsați-l să se odihnească puțin. Puteți chiar să înmuiați o bucată de pânză sau folie de aluminiu cu oțet și să ștergeți metalul cu ea.

Cu bicarbonat de sodiu

O formă groasă de pastă cu apă și bicarbonat de sodiu funcționează bine cu petele ușoare de rugină. Întindeți pasta peste locul ruginit și lăsați-o să se odihnească câteva ore. Apoi utilizați o sârmă/periuță de dinți sau vată de oțel pentru a curăța rugina. Clătiți metalul și uscați-l corespunzător.

Ești curios să știi specificațiile pentru a face acest amestec?

Din fericire, totul ține de preferințele tale. Nu există un raport fix al acestuia. Așa că urmărește-ți inima și fă-ți propria ta compoziție.

Utilizați sifon și ketchup

Da, ai auzit bine! Ketchup-ul tău preferat poate funcționa și ca substanță de curățare. Creați un amestec de sifon de spălat și ketchup și aplicați-l în locul dorit. După un timp, șterge-l.

Cu săpun de vase și un cartof sărat

Folosirea săpunului de vase și a cartofilor este o altă modalitate fără efort de a curăța rugina. Vedeți, cartofii conțin acid oxalic, ceea ce îi face ideali ca produs de curățare. Acidul va ridica rugina, iar sarea sau bicarbonatul de sodiu vor curăța pata.

Tăiați un cartof, aplicați săpun de vase pe secțiunea tăiată și presărați sare sau bicarbonat de sodiu pe el. Frecați suprafața ruginită cu aceasta. După un timp, dacă pata nu trece, tăiați capătul folosit. Apoi, din nou, aplicați săpunul de vase pe capătul proaspăt și începeți să frecați. Când toată rugina se desprinde, clătiți obiectul și uscați-l.

Știi, ingredientele de acasă ar putea să nu funcționeze bine dacă petele sunt prea aspre. În acel moment, s-ar putea să nu fie opțiuni potrivite pentru tine. Dar asta nu înseamnă că oportunitatea ta se termină aici.

Lăsați detergenții chimici să vă ajute în acest caz.

How to Clean Rust inside blog 1

Cum să curățați rugina cu substanțe chimice de îndepărtare

Vă rugăm să rețineți că substanțele chimice de îndepărtare a ruginii sunt foarte dăunătoare pentru piele, deoarece sunt de obicei fabricate din acid oxalic sau fosforic.

Prin urmare, este extrem de important să vă asigurați că luați toate măsurile de precauție înainte de a le utiliza.

Acid citric

Puteți cumpăra acid citric într-un format de cutie pudră de la majoritatea magazinelor. Este o substanță chimică comună și eficientă pentru îndepărtarea petelor de rugină.

La început, pregătiți un recipient de plastic. Turnați apă fierbinte și pudră acid citric în ea. Când soluția este gata, plasați materialele ruginite în ea. Asigurați-vă că recipientul dvs. este suficient de mare și că toate echipamentele dvs. sunt complet înmuiate.

Lăsați recipientul pentru o noapte. Și dimineața, clătiți metalul. După aceea, ștergeți-le cu o cârpă uscată.

Acid oxalic

Acidul oxalic este un agent chimic puternic pe care nu îl puteți folosi fără îmbrăcăminte de protecție, ochelari de protecție și mănuși de cauciuc. Asigurați-vă că nici măcar nu inhalați vaporii acizi.

Pentru a face soluția de acid oxalic, aveți nevoie de 25 ml acid și 250 ml apă. Înmuiați obiectele în acest amestec timp de aproximativ 20 de minute. Apoi ștergeți-le cu o perie sau o cârpă. Odată ce rugina este complet șters, spălați articolul cu apă.

Câteva instrumente pe care le puteți folosi

O altă opțiune de îndepărtare a ruginii este utilizarea instrumentelor care au suprafețe dure. Cu toate acestea, este nevoie de mult efort. Totuși, dacă nu doriți să utilizați niciun fel de soluție, puteți alege această cale.

Există multe lucruri de uz casnic pe care le puteți folosi în acest scop, inclusiv vată de oțel, șurubelnițe, etc. Puteți folosi, de asemenea, o roată cu perie de oțel, lustruitoare de cauciuc abrazive, roți abrazive și altele.

Mai mult, puteți folosi un dezinfectant electric pentru a îndepărta rugina de pe o suprafață mare.

Care este cea mai bună cale!

Până acum, am menționat numeroase modalități de a scăpa de rugină. S-ar putea să te gândești acum pe care ar trebui să-l urmezi, nu?

Ei bine, remediile acasă sunt ușor de găsit, iar costul este, de asemenea, mic. Dar nu sunt bune la îndepărtarea petelor dure. Pe de altă parte, ingredientele chimice sunt bune la acest tip de pete. Dar prețul lor este relativ mare și, de asemenea, este foarte riscant să le gestionezi.

Deci, judecând din toate punctele de vedere, nu pot spune care metodă este cea mai bună. Depinde în totalitate de tine. Așa că începe să le urmărești unul câte unul și vezi care ți se pare mai ușor. Ca și în cazul meu, îmi place metoda lămâie-sare mai convenabilă, deoarece sunt întotdeauna disponibile în bucătăria mea. Pe de altă parte, unuia dintre prietenii mei nu-i place niciun proces lent și preferă cel mai mult soluția de acid oxalic.

Vedeți, trebuie să aveți foarte multă răbdare pentru a aplica oricare dintre aceste procese. Sunt, de asemenea, sarcini foarte obositoare. Dar, din păcate, dacă îți lași metalul fără nicio precauție, trebuie să treci din nou prin acest personal tulburător după un timp.

Prin urmare, vă voi spune în următorul segment cum vă puteți proteja instrumentele preferate în prealabil.

Cum să preveniți rugina din metal înainte de a începe vreodată?

De fapt, nu poți opri oxidarea prin niciun mijloc. Este o reacție naturală care trebuie să apară. Tot ce poți face este să încetinești totul. Și pentru a face asta, puteți urma pașii de mai jos.

Păstrați obiectele uscate și curate

Când vine vorba de rugină, știm cu toții că apa este principalul vinovat. Deci, cel mai bun mod de a preveni ruginirea este să vă păstrați obiectul curat și uscat. Cuțitele sau alte sârmă de bucătărie trebuie spălate după utilizare cât mai curând posibil.

Nu le ține mult timp în chiuvetă și evită să le ții în mașina de spălat vase.

Depozitați obiectele metalice într-un loc adecvat

Ar trebui să păstrați obiectele metalice și uneltele într-un loc uscat, unde umiditatea este scăzută. În acest fel, obiectul va fi lipsit de rugină pentru o lungă perioadă de timp.

Aplicați un strat protector

Obiectele mari, cum ar fi biciclete, mașini etc., trebuie acoperite cu vopsea sau alte elemente de protecție pentru a preveni contactul direct cu aerul.

Mai mult, puteți aplica o cantitate mică de ulei pe cuțite sau alte ustensile de bucătărie la câteva luni.

Bine, acum că știți toate informațiile necesare, să încheiem discuția noastră aici.

Cuvântul de încheiere

Deci, până acum, ați învățat cum să curățați eficient rugina cu diferite ingrediente. Acum, încercați modul în care vi se pare mai convenabil și dați-vă obiectului metalic o nouă viață! Nu renunța la echipamentul tău atât de ușor.