Exploatarea calității și potențialului estetic al materialelor de construcție si armaturilor sanitare pentru băi completează confortul locuirii. Pentru a menține calitățile acestor materiale în mod integral, pentru o durată îndelungată de timp, este necesar ca, înainte de montarea propriu-zisă, să fie realizată și o hidroizolație de baie temeinica.
Deși tindem să ne dorim un aspect cât mai frumos pentru locuința și implicit, baia noastră, nu trebuie ignorată partea practică a acesteia, adică orice lucru care poate prezenta un risc sau poate dăuna. Tot ce investim se poate strica dacă baia nu este hidroizolata in mod corespunzător și responsabil.
Ce trebuie să știi înainte de a face hidroizolația?
În ciuda a ceea ce pare, finisajul cu placaje ceramice nu este niciodată suficient pentru a hidroizola o baie. Chiar dacă gresia și faianța sunt materiale impermeabile care pot oferi o mână de ajutor și care rezista destul de bine la orice fel de umezeală, ele nu garanteaza calitatea instalației sanitare. Alți pași trebuie urmați pentru a te asigura că baia ta este suficient de rezistentă și nu vor apărea crăpături sau infiltrații cauzate de consumul zilnic de apă.
De ce este necesară hidroizolația în baie?
Motivul pentru care hidroizolația este necesară și importantă este prevenirea infiltrațiilor cauzate de posibile fisuri ale țevilor din pardoseală sau pereți. Este evident că faianța și gresia ajută acest proces de prevenție, însă deși sunt impermeabile, rosturile chituite între plăci nu au această proprietate, apa fiind astfel liberă să se infiltreze nu numai prin pereți, ci și prin acest chit.
O baie care nu este izolată prezinta riscuri, cum ar fi apariția mucegaiului, deteriorarea instalației, desprinderea finisajelor sau inundarea altor camere, fapte care sunt extrem de costisitor de reparat.
Așadar, chiar dacă locuința este doar renovată și nu construită, se poate lua în considerare hidroizolația băilor. În acest proces, este nevoie ca pardoseala să fie neapărat izolată. Nu este necesar ca toți pereții să fie izolați, ci doar peretele adiacent căzii sau cabinei de duș.
Cele mai importante efecte ale realizării unei hidroizolații în baie sunt stoparea infiltrării apei ce provine din folosirea băii, infiltrare de umezeală prin pereți, pardoseală spre tencuială, protejarea încăperii de defecțiuni ale instalațiilor electrice, păstrarea calității finisajelor, păstrarea calității instalațiilor sanitare, menținerea unui mediu plăcut, eliminarea riscului apariției unor boli respiratorii sau de piele, reducerea drastică a posibilității deteriorării proprietăților.
Cate tipuri de hidroizolație pentru baie exista?
Pentru izolația unei băi vei găsi doar membrană hidroizolantă, care poate fi în variantă solidă sau lichida, numindu-se vopsea hidroizolantă. Aceasta diferă față de numeroasele materiale care pot fi folosite pentru acoperiș sau fundația casei. Cea mai buna variantă este cea lichidă, fiind și cel mai des folosită datorită ușurinței cu care se aplică. Alte materiale folosite des la hidroizolarea băii pot fi membranele bituminoase sau mortarul pe bază de ciment și latex.
Pași în impermeabilizarea băii
Hidroizolarea băii are numeroase beneficii, de exemplu, va fi păstrată în foarte bune condiții integritatea si rezistența pereților, fie că sunt din beton, cărămidă, sau plăci din rigips; este eliminată posibilitatea de transmitere a umidității spre camerele alăturate, sau spre proprietățile vecine, în cazul locuirii la bloc; este prezervată integritatea traseelor de conducte prin prevenirea corodării.
Pentru a hidroizola baia în mod adecvat este necesară urmarea următorilor pași.
Curățarea pereților
Primul pas constă în îndepărtarea prafului și a grăsimii de pe pereți. În acest mod suprafața va fi curată și gata de treabă.
Aplicarea amorsei
De acest pas depinde fixarea izolației, deoarece stratul de amorsă este necesar pentru uniformizarea capacității de absorbție a peretelui. Amorsa joacă, însă, un rol dublu. Va împiedica consumul exagerat de lichid pentru amorsare si se va constitui într-un strat, pe care următorul material va adera perfect.
Această amorsă se poate aplica cu pensula sau cu o bidinea iar timpul său de uscare este de aproximativ doua ore.
Aplicarea primului strat de hidroizolație
În cazul în care se folosește o vopsea hidroizolantă, se aplică pentru început două straturi pe întreaga pardoseala, pe pereți, sau pe peretele unde ar trebui să fie plasată cada sau cabina de duș, dupa caz. Vopseaua se poate aplica cu bidineaua, trafaletul sau cu o pensulă, dacă este singura opțiune.
Aplicarea unei benzi de etanșare
Acest pas reprezintă siguranța că nu vor mai apărea fisuri sau crăpături în pereții băii. Se aplică o bandă de etanșare la îmbinările dintre pereți. Această banda previne infiltrațiile deoarece este impermeabilă.
Aplicarea celui de-al doilea strat de hidroizolație
După aplicarea primului strat de vopsea, se aplică și al doilea. Acest lucru se întamplă în general după doua ore de la aplicarea primului strat. Cheia unei aplicări perfecte stă în vopsirea în direcția opusă primului strat. Stratul cu numarul doi are și rolul de a acoperi benzile de etanșare aplicate anterior.
Placarea băii cu gresie și faianță
Vopseaua trebuie lăsată să se usuce între trei și cinci ore, iar apoi se poate trece la ultimul pas. Aplicarea finisajelor este un proces ușor, cu care se încheie izolarea unei băi.
Prețul este variabil, iar acest aspect are la bază o serie de criterii, cum ar fi tipul de membrană. Acestea sunt membrana hidroizolanta solida care se prezintă sub formă de role cu dimensiuni diferite. Montarea se face direct pe un strat de adeziv, care a fost aplicat imediat peste stratul de amorsă; membrana hidroizolanta lichida, care este varianta rapidă, ce are un rezultat asemănător. Aplicarea se realizează direct peste stratul de amorsă, în două rânduri și fără vreo altă preparare inițială a materialului; mortar pe bază de ciment și latex, acesta este un material specializat pentru această aplicație. Cimentul din compoziție îi conferă rezistență, iar latexul flexibilitate si opunere la pătrunderea apei. Se prezintă ca o soluție cu dispersie apoasă, prin urmare se pune ușor in operă, așa cum este gata preparat de producător.
Criteriile care stabilesc prețul de execuție pentru hidroizolarea unei băi sunt suprafața totală a pereților și pardoselei, starea în care se găsește suportul, reprezentat de pereți și de pardoseală, tipul de material ales pentru hidroizolarea suprafețelor și durata de execuție pe care beneficiarul o impune.