Hidroizolatii Subsoluri Existente

Hidroizolatii Subsoluri Existente

Subsolurile umede sunt frecvente, în special în sezonul ploios și de iarnă. Infiltrarea umezelii are loc în general prin podea și pereți. Apa intră într-un subsol prin găuri, fisuri, goluri sau mișcare de aer. Unii factori suplimentari care provoacă inundații în subsol sunt sistemul de drenaj rupt, înfundat sau instalat necorespunzător, țevile de scurgeri sau rezerva de apă de canalizare.

Crăpăturile din subsoluri sunt în general cauzate de presiunea hidrostatică. Presiunea hidrostatică este cauzată de creșterea nivelului freatic. Creșterea nivelului freatic are loc în general atunci când nivelul apei subterane crește. Nivelul freatic crescut determină presiunea hidrostatică care exercită în mod constant presiune pe pereții și podea.

Aceasta creștere a presiunii provoacă apoi fisuri în pereții fundației subsolului și în podea. Dacă nu sunt reparate pentru o perioadă lungă de timp, micile fisuri se transformă în fisuri mari care permit apei din exterior să pătrundă în subsol.

Prețul pentru hidroizolarea corectă în subsoluri este ridicat, acesta fiind și motivul pentru care multe subsoluri prezintă probleme, dar operația este cel mai bine realizată din start, pentru a nu întâmpina următoarele probleme.

Consecințele infiltrațiilor in beci

Odată ce umezeala intră în beci, nu este nevoie de mult timp pentru apariția mucegaiului, a mirosului neplăcut sau pentru deteriorarea lemnului, precum și pentru apariția problemelor critice de sănătate. Odată ce umezeala intră în fundație, s-ar putea desprinde vopseaua de perete sau ar putea provoca umezeală excesivă și dăunătoare pentru fiabilitatea structurală a casei. Prin faptul că nu hidroizolează beciul, fundația proprietății devine vulnerabilă din cauza scurgerilor. Aceste infiltrații pot cauza fundația să se deplaseze și pot provoca fisuri în pereți și podele, care duc la costuri de reparații extrem de scumpe.

Una dintre cele mai neplăcute consecințe este mucegaiul. Acesta poate apărea pe pereți și fundație și poate crea pericole pentru sănătate persoanelor cu alergii. Indiferent dacă subsolul este inundat sau are o scurgere mică, poate fi necesar să înlocuiți mocheta sau pardoseala din lemn, mai ales dacă acestea prezintă și creștere a mucegaiului.

De asemenea, pătrunderea apei în fundație poate aduce daune critice stabilității casei, care ar putea chiar ajunge vulnerabilă la riscul prăbușirii. O astfel de situație ar pune în pericol siguranța locuitorilor. În plus, majoritatea persoanelor folosesc beciul drept loc de depozitare a alimentelor, așa că prin pătrunderea apei sau a umezelii în acest loc, alimentele sau obiectele depozitate pot să se strice sau pot fi iremediabil deteriorate. .

Umiditatea din beci trebuie întotdeauna ținută sub control în timpul vremii sezoniere. Prin hidroizolarea subsolurilor, cantitatea de umiditate este controlată, astfel încât camera să nu se simtă umedă pe timp ploios sau rece.

O altă consecință neplăcută este faptul că apa se poate ridica destul de mult. Acest lucru înseamnă că poate ajunge până în casă unde poate afecta finisajele, cum ar fi vopseaua sau parchetul, care se va umfla. Aceasta consecință implică costurile pentru reparații, atât în interiorul casei, cât și în beci sau subsol, pentru remedierea stricăciunilor.

Hidroizolații subsoluri existente

Hidroizolația ar trebui sa fie, preferabil, făcută în timpul construirii clădirii, în ciuda prețului său ridicat. Însă, daca subsolul este deja construit sunt anumiți pași care pot fi parcurși.

În primul rând, trebuie identificat locul prin care pătrunde apa. Acesta poate include îmbinări, pereți, pardoseală sau crăpături. Apoi, este recomandată identificarea stratului suport din zona umeda- betonul sau cărămida.

Soluții împotriva infiltrațiilor din subsol

Singura soluție de durată împotriva infiltrațiilor din subsol este hidroizolarea subsolului deoarece nu permite apei sa se scurgă prin pereți.

După identificarea sursei infiltrațiilor, se pot lua masuri corespunzătoare. Dacă apa pătrunde prin crăpături sau îmbinări, se poate folosi un mastic care se expandează la contactul cu apa.

Deși această soluție pare relativ simplă, în cazul în care apa pătrunde prin pereți sau pardoseală, se pot lua în calcul mai multe variante.

O primă variantă este aplicarea la interior pe pereți sau pardoseală a unui mortar flexibil de hidroizolații. Acesta este durabil și nu necesită schimbări pe parcursul timpului, având o structură compactă care nu permite traversarea sa. Este, de asemenea, tixotropic, ceea ce înseamnă ca va putea fi aplicat pe suprafețe verticale fără complicații. În ciuda siguranței sale, va trebui să fie protejat cu gresie pentru a rezista în timp și a preveni găurile. Suprafața trebuie pregătită cu grija și atenție pentru a asigura durabilitatea acestei soluții.

O altă variantă o constituie aplicarea unui ciment îmbogățit cu rășini speciale. Fiind un produs rigid, nu prezinta mișcare, dar poate fi aplicat și pe suprafețe verticale. Se poate aplica cu ușurința folosind fierul de glet, bidineaua sau prin pulverizare.

O ultimă soluție este reprezentată de aplicarea unor membrane bentonitice. Acestea sunt special concepute pentru hidroizolații ale beciurilor, fiind obținute din bentonită- o argilă care se dilată si se transformă în gel, la contactul cu apa. Lucrul benefic la aceste membrane este faptul că pot fi aplicate pe suprafețe relativ umede. Dezavantajul lor este că pot fi aplicate numai pe suprafețe orizontale, adică pe pardoseli, deoarece trebuie acoperite cu un beton de protecție.

Pregătirea stratului suport pentru hidroizolația beciului

Înainte de orice încercare de a aplica componente ale sistemului de hidroizolații, este vital ca stratul suport sa fie complet uscat. Apa va fi evacuată din beci manual, sau folosind un sistem propriu, iar beciul va fi ventilat natural, sau cu ajutorul unui ventilator.

În unele cazuri infiltrațiile sunt extrem de agresive, cauzând chiar adevărate inundații în subsoluri. Pentru ca subsolul să poată fi reutilizat este necesară nevoie de hidroizolația subsolului, urmărind o serie de trei pași care nu ar trebui sa lipsească dacă scopul este evitarea infiltrațiilor în următorii ani, sau chiar pentru totdeauna. Acești pași includ realizarea sistemului de scurgere și colectare a apei, lucru care poate fi făcut și cu ajutorul unei pompe, aerisirea beciului și, în final, eliminarea totală a umidității.

Infiltrațiile excesive pot fi oprite și cu ajutorul unor produse speciale, atunci când pare că nu se vor mai opri, sau că sunt imposibil de ținut în frâu. Aceste produse speciale sunt de obicei impermeabile si hidrofobe, întărindu-se rapid pentru a opri apa.