Underfloor Heating

Știu cum să sapa incalzire pardoseala

Încălzirea în pardoseală (UFH) este o metodă nouă, eficientă din punct de vedere energetic de a vă încălzi locuința. Pomparea apei calde prin conducte flexibile de pe podea este o metodă comună de operare. Acest lucru face ca căldura să se răspândească în sus în zona înconjurătoare.

Deci haideți să aflăm ce este încălzirea în pardoseală. Cum se face și care sunt beneficiile în construcții.

O scurtă prezentare a încălzirii prin pardoseală

Încălzirea în pardoseală a fost populară în întreaga lume în diverse industrii datorită tendinței către sisteme de construcție „mai ecologice”. În ultimii 10 până la 15 ani, UFH a crescut în popularitate ca soluție de încălzire ușor de instalat, benefică pentru mediu.

Accentul crescut pe eficiența energetică poate fi observat în izolatoarele mai puternice din locuințe. Acest lucru a adus o trecere la încălzirea subterană. Această metodă este potrivită pentru cazanele în condensație, care funcționează cu mai mult succes la temperaturi scăzute de umiditate.

Într-adevăr, încălzirea prin pardoseală este deja standard în multe construcții noi. Rezidențial, asistență medicală, educație și recreere sunt toate incluse în această categorie.

Citeste si: Sapa Usoara

Beneficiile încălzirii prin pardoseală:

Sistemele de încălzire prin pardoseală au numeroase avantaje. Aceasta include mai multă eficiență energetică și reducerea costurilor odată instalate.

În plus, UFH transmite căldura mai uniform decât caloriferele obișnuite și scade riscul de pierdere a căldurii atunci când ții ferestrele sau ușile deschise. Deoarece sistemul nu ocupă spațiu pe perete, există mai mult spațiu pentru alte articole.

Radiatoarele umplute cu apă nu fac zgomot și există mai puțin risc de aprindere de la caloriferele fierbinți. UFH este, de asemenea, benefic pentru pacienții cu alergii și excelent în prevenirea mucegaiului și mucegaiului.

UFH poate încălzi întreaga casă atunci când este instalată corespunzător cu tipul corespunzător de șapă.

Ce înseamnă pardoseală cu șapă?

Șapa este o formă de mortar cu textură netedă folosită frecvent pentru pardoseli. Are o textură mai fină decât cimentul și are o varietate de scopuri. Una dintre cele mai populare funcții este instalarea de încălzire prin pardoseală.

Șapa este adesea compusă din granule de nisip fin și se află deasupra unei fundații solide de concentrare. De asemenea, puteți utiliza șape pentru a crea o suprafață superioară netedă pentru a instala gresie, laminare, mochetă și multe altele.

Caracteristicile impecabile ale șapei îl fac excelent pentru utilizarea ca strat superior al podelei. Materialul a fost folosit pentru a acoperi o placă de beton în multe instalații de podea. Apoi, puteți instala gresie sau lemn peste strat.

Deși șapa poate fi mai puțin durabilă, are o uniformitate mai bună. Prin urmare, este potrivit pentru utilizarea cu încălzire prin pardoseală. Pe piață, există multe tipuri diferite de șape disponibile.

Citeste si: Reparatii Acoperisuri: Cat Costa

Tipuri de sapa ideala pentru incalzirea in pardoseala

Există 3 tipuri principale de șapă disponibile pentru încălzirea în pardoseală. Fiecare dintre ele are propriul set de caracteristici, pe care le vom analiza mai detaliat mai jos:

Șapă de mortar tradițională

Cel mai comun tip de șapă este șapa de mortar tradițională. Acest tip de producere a șapei are loc foarte rapid, direct pe șantier și prin mașini.

Grosimea standard necesară pentru un strat tradițional de șapă este adesea de până la 60 mm. Astfel, cantitatea de șapă necesară nu este mare. În funcție de circumstanțe, la materialul șapei poate fi adăugat un aditiv specific pentru a evita formarea bulelor de aer.

Astfel, acest tip de șapă mărește capacitatea de încălzire, rezistența și hidroizolația.

Sapa semiuscata

Când mediul înconjurător este la o temperatură potrivită pentru apa uscată, această șapă semi-cocoșată pentru încălzire prin pardoseală este opțiunea ideală.

Absența unei cantități considerabile de apă în amestecul de substanțe ajută la finalizarea lucrării într-un timp rezonabil. Constructorul ia în considerare grosimea turnării în lumina circumstanțelor.

Aceste șape sunt cu uscare rapidă și, prin urmare, ideale pentru rezistență ridicată la umiditate și probabilă căldură extremă.

Șapă de anhidrit sau ciment

Compoziția anhidritei este pe bază de sulfați, asemănătoare tencuielii tradiționale. Aceasta înseamnă că acest tip de șapă este un mineral. Șapa este lichidă și, datorită solubilității sale scăzute, poate transfera căldura pe suprafața pardoselii foarte eficient.

În comparație cu sistemele de încălzire care folosesc o șapă pe bază de ciment, încălzirea acesteia vă va încălzi mai repede și mai ieftin. Turnarea este automatizată, iar productivitatea este ridicată, în special în încăperile mari.

Indiferent de tipul de șapă utilizat, este necesară o grosime minimă de 6cm, cu 3cm acoperind calea de încălzire a pardoselii.

Importanța săpăturii pentru încălzirea subterană

Șapa este componenta structurală care leagă plăcile. Obiectivul șapei este de a crea o barieră între finisajul podelei, cunoscut și sub denumirea de strat de uzură, și fundație.

Calitățile fiecărui tip de șapă de pardoseală variază în funcție de o varietate de factori, printre care:

  • Sistemul lor de contact cu placa de bază
  • Calitatea durității
  • Calitatea elasticității
  • Acoperirile peste sapa (placi, lemn, covor etc.)

În cele mai multe cazuri, sarcina șapei este să încorporeze sistemul de încălzire, oferind în același timp stabilitate și siguranță pe termen lung.

5 pași pentru încălzirea în pardoseală cu șapă

Etapele de construcție pot avea particularități variate în funcție de tehnologia permisă de proiect. Cele mai multe dintre distincții sunt legate de tipul de șapă de încălzire prin pardoseală așezată peste elementele sistemului de încălzire.

Deoarece nu sunt in contact direct cu suportul, toate sapele folosite in acest proiect sunt considerate sape flotante. Sunt turnate peste mai multe straturi izolatoare care izolează calea de încălzire de suport.

Următorii pași sunt utilizați pentru a executa încălzirea subterană cu șapă:

Pasul 1: Sprijină pregătirea stratului

Suportul pentru stratul inițial trebuie să fie cât mai neted și profesional. În funcție de proiect, primul strat al sistemului este instalat deasupra suportului de folie de polietilenă, ghidajelor de traseu specifice sistemului sau alt material izolator. Este conceput pentru a preveni umiditatea să deterioreze elementele de încălzire, împiedicând totodată trimiterea căldurii către suport sub toate formele.

Pasul 2: Instalarea rutei de încălzire

În această etapă se construiește traseul de încălzire. Muncitorii din construcții ar trebui să urmeze sistemul de locuințe pentru acest pas.

Pasul 3: Turnarea sapei

Șapa poate fi lichidă, autonivelantă sau semiumedă conform specificațiilor proiectului. Turnarea continuă va trebui să aibă loc până când întreaga zonă subterană va fi acoperită. Când materialul turnat necesită acest lucru, trebuie să aibă loc nivelarea suprafeței.

Pasul 4: Uscarea șapei turnate

Perioada de uscare variază în funcție de tipul șapei, grosimea și temperatura. După ce stratul s-a uscat și s-a maturizat, nu se va mai continua construcția pe șapă.

Pasul 5: Montarea stratului de uzură

Pentru aplicațiile de încălzire subterană, stratul de uzură sau finisajul podelei trebuie alese corespunzător. Acest proiect nu necesită toate materialele utilizate pentru finisarea podelelor. Deoarece lemnul este un izolator, nu poate fi folosit pentru a îndepărta căldura. Intre sapa incalzita si finisaj este necesara o punte termica.

Concluzie

Unul dintre nivelurile optime de confort pe care le veți experimenta în casa dumneavoastră este atunci când încălzirea este adecvată în interiorul casei. Capacitatea de încălzire a casei iarna este vitală. Acest lucru vă va oferi o anumită bucurie să vă întoarceți la locul dvs. confortabil la sfârșitul zilei.

În plus, încălzirea adecvată sporește capacitatea de economisire a energiei a casei. Senzația și starea generală a casei dvs. vor rămâne locuibile cu o încălzire adecvată la parter.

Există mai multe forme de încălzire subterană. Cel mai eficient și eficient sistem este săparea podelei și instalarea șapei. Acest proces poate fi finalizat cu ușurință în orice tip de casă, fie ea comercială sau personală.

FAQ

Care este cel mai bun tip de șapă pentru încălzirea în pardoseală?

Cel mai bun tip de șapă pentru încălzirea în pardoseală poate fi dificil de ales. Va depinde în mare măsură de scopul încălzirii și de starea casei tale. Cu toate acestea, șapa semi-uscată este cea mai comună șapă utilizată pentru încălzirea în pardoseală.

Cât de gros trebuie să fie șapa pentru încălzirea prin pardoseală?

Sistemele de încălzire subterană necesită ca grosimea minimă a șapei să fie următoarea: șapa amestecată manual trebuie să aibă o grosime de cel puțin 65 mm. Șapa lichidă trebuie așezată la o adâncime de 50 mm.

Sapa lichida este mai buna pentru incalzirea in pardoseala?

Șapa lichidă poate fi superioară șapei obișnuite atunci când vine vorba de instalarea sistemelor de încălzire prin pardoseală. Când șapa lichidă este plasată peste tuburile de încălzire, aceasta le acoperă complet. Astfel, elimină orice goluri de aer și permite ca căldura să fie condusă mai eficient.

Cât timp după șapă puteți porni încălzirea prin pardoseală?

Cea mai bună practică este să porniți sistemul de încălzire prin pardoseală după 4 săptămâni de instalare a șapei.

Cât durează să se usuce podeaua șapă?

Este nevoie de până la 4 săptămâni pentru ca șapa să se usuce. Ca urmare, vă sfătuim să vă străduiți să nu porniți sistemul de încălzire timp de cel puțin 4 săptămâni.