Plantare de copaci
Copacii sunt unele dintre cele mai folositoare plante pentru oamenii. Aceștia ne oferă oxigenul necesar pentru supraviețuire, ne oferă umbră în zilele toride sau protecție împotriva iernilor năprasnice. Lucru care din urma poate fi folosit pentru reducerea cheltuielilor energetice. În plus, sunt perfecți pentru a crește valoarea unei proprietăți în timp ce o înfrumusețează dar o și protejează și ajută împotriva inundațiilor sau terenului instabil.
Plantarea de copaci este o activitate prezentă încă de la începutul omenirii. Copacii ne-au oferit adăpost, mâncare și materiale de construcții ce ne-au permis să ne dezvoltăm.
Plantarea de copaci este un proces ce necesită mai multe etape pentru a asigura creșterea corectă și sănătoasă a arborilor. Pașii se încadrează în trei categorii mari și anume: pregătirea terenului și al copacilor, plantarea propriu-zisă, observarea și îngrijirea pomilor după plantare.

Pregătirea terenului și al copacilor
Primul pas, și unul dintre cel mai important în procesul de plantare a copacilor este alegerea pomului pe care doriți să-l plantați și locul în care o veți face.
Pământul ar trebui să fie îngrijit, fertilizat și de preferat bine drenat, pentru că rădăcinile plantelor ce nu sunt iubitoare de apă pot putrezi dacă stau scufundate într-un sol prost drenat. Pentru testarea calității solului puteți să umpleți o gaură, săpată, cu apă. Dacă în câteva ore încă se află apă în gaură atunci aveți probleme cu drenajul. Drept soluție puteți adaugă un pat nou de pământ sau încerca alte metode de drenaj. În plus, trebuie să considerați spațiul oferit fiecărui pom pe care îl veți planta și să luați în considerare cât de mari vor crește pe viitor.
A două variabilă în plantarea copacilor sunt arborii în sine. Cel mai bine ar fi să vă informați în legătură cu nevoile și beneficiile oferite de fiecare soi de pom. De exemplu, coniferele pot fi folosite pentru construirea unei bariere împotriva vânturilor de iarnă, în timp ce foioasele cu coroana bogată pentru răcorirea și umbrirea caselor pe timpul verii.
Puieții pot fi achiziționați sub diferite forme, în principal pot fi luați în ghiveci, în saci cu pământ sau cu rădăcina liberă. Pentru primele două categorii trebuie să aveți grijă când pomii sunt extrași din container pentru a nu rupe rădăcinile sau a scutură pământul de pe acestea. Pentru puieți cu radăcină liberă este bine să-i lăsați câteva ore în apă.
Gropile săpate pentru plantarea copacilor ar trebui să fie de trei ori mai largi decât circumferința rădăcinii puieților și cel puțin de aceeași adâncime.
Plantarea propriu-zisă
Plantarea copacilor depinde foarte tare de momentul mutării acestora în locul final. De preferat este ca acest lucru să se realizeze toamna sau primăvara devreme. Pomii vor fi inserați în gropile săpate cu grijă și acoperiți cu pământul scos. Vor fi îngropați până puțin peste punctul în care rădăcina întâlnește tulpină. Pământul va fi apoi, ușor tasat din exterior spre interior pentru a nu deteriora rădăcina. În timp ce este adăugat pământ în groapa se va turna apă. Pentru un transfer mai eficient de apă și oxigen se poate pune în jurul bazei tulpinii un strat format din frunze și fâșii de lemn.
La sfârșit se va mai turna apă și se vor folosi țăruși pentru susținerea copacilor dacă este necesar.


Îngrijirea și observarea după plantarea copacilor
După ce pomii au fost plantați va trebui să urmăriți evoluția lor și să aveți grijă de aceștia pentru a asigura o dezvoltare prielnică. Ar trebui să fie udați în jur de o dată pe săptămâna dacă nu plouă și dacă soiul respectiv nu necesită alte condiții speciale. Majoritatea copacilor nu au nevoie de fertilizare când sunt plantați, însă este recomandat să se folosească în perioada post plantare pentru ai ajută să treacă peste stresul creat de mutarea lor din pepiniere. În primii anii după plantare ar trebui să aveți grijă de arbori prin protejarea lor în primelor ierni prin împachetare cu hârtie specială. În plus ar fi bine să fiți atenți la apariția nedorită a dăunătorilor și să ajustați direcția în care cresc ramurile și tulpină copacului pentru a facilita cât mai bine rolul său.
Plantarea copacilor este perfecționată de serviciile de plantare copacii oferite de firme de grădinărit care vă pot ajuta în fiecare etapă a plantării pomilor pentru a avea cele mai bune rezultate posibile.