Atunci când se aproprie primăvara deja începem să ne facem planurile pentru curățenia din interiorul casei, a apartamentului sau a locuinței în care ne aflăm, însă luăm în calcul și aspectul exterior al acesteia. În cazul în care te afli la curte sau ai un teren exterior pe care îl poți manevra cum dorești și esti pasionat de grădinărit atunci procedeul de fertilizare gazon trebuie luat în calcul pentru a oferi curții tale un aspect cât mai frumos și plin de viață. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru grădina ta este momentul în care începi să-ți fertilizezi gazonul.
Cele mai bune perioade în care se poate aplica fertilizarea solului sunt toamna și primăvara, atunci cand firele de iarba se află în perioada de creștere. Trebuie luat în considerare faptul că fertilizarea gazonului trebuie aplicată de mai multe ori pentru ca atunci când precipitațiile sunt frecvente, acestea spală din substanțele nutritive din sol, iar creșterea firelor de iarbă va fi afectată. Prin urmare, cu cât oferi de mai multe ori ajutor gazonului, cu atat vei avea parte de un feedback cât mai bun din partea acestuia.
Fertilizarea de primăvară (lunile aprilie-mai)
Nu este simplu să intreții un gazon deoarece în cazul în care acesta nu primește cantitatea necesară de apă, întâmpină probleme din cauza varietății temperaturilor (atunci când se face trecerea de la cald la rece brusc), nu este tuns destul de des, nu are tipurile de sol pe care acesta le dorește sau este afectat de către dăunatori sau boli atunci nu va mai fi la fel de frumos rezultatul final precum te așteptai. Pe tot parcursul anului acesta trebuie supravegheat, iar acolo unde este cazul intervenția noastră este crucială pentru sănătatea acestuia.
Primăvara este momentul în care gazonul intră în perioada de creștere constantă. Este momentul în care rădăcinile se dezvoltă, iar acestea încep să-și dezvolte rezerve de carbohidrați. Momentul potrivit pentru prima fertilizare este atunci când observi ieșirea la suprafață a firului de iarbă. Trebuie luat în calcul și tipul de fertilizator pe care îl vei aplica. În cazul în care dorești să folosești un fertilizator bogat în azot de preferat ar fi ca acesta să fie aplicat după luna aprilie, atunci când temperaturile încep să se stabilească, dar dacă îngrășământul este sărac în azot, acesta poate fi aplicat mult mai repede, pentru a ajuta la hrănirea solului.
În cazul în care ai aplicat un fertilizant pentru gazon și acesta a ajutat la dezvoltarea altor plante pe lângă firele de iarbă ale acestuia, este recomandat folosirea unui erbicid foliar postemergent pentru a distruge plantele extra. Trebuie luat în calcul și faptul că atunci când aplicați o fertilizare în toamnă, după sezonul rece, dacă gazonul dumneavoastră va crește și nu va întâmpina probleme pe parcurs, următoarea intervenție să fie în luna mai pentru a-i oferi surplusul necesar pentru perioada de vară.
Fertilizarea de vară (lunile iunie-august)
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le face un grădinar lipsit de experiență este să acționeze fără să se informeze. Nu doar în acest caz ci și în orice alte cazuri întâlnite în viața de zi cu zi este important să te informezi și să te gândești de 2 ori înainte de a acționa în orice situație. Oamenii folosesc un fertilizator pentru gazon, chiar și unul dintre cele mai bune după piață, însă omit să facă și celelalte proceduri de întreținere a gazonului pentru a menține aspectul frumos și pentru a-i oferi o perioadă mai lungă de viață acestuia.
În perioada de vară fertilizarea gazonului nu este strict obligatorie. În cazul în care consideri că acesta nu a primit destul îngrășământ și nu va face față următoarei perioade atunci luna iunie este momentul potrivit pentru acționare. În general, este bine să menții gazonul în această perioadă, intervenția fiind doar pentru a tunde gazonul sau pentru a-i oferi o irigare cât mai consistentă și mai naturală.
Spre finalul sezonului cald gazonul va intra din nou într-o perioadă de creștere activă. Prin urmare, este recomandat să aplicați o nouă procedură, chiar și prin ingrasaminte naturale în această perioadă pentru a-i oferi o mână de ajutor pentru sezonul de toamnă. În cazul în care în luna August temperaturile se mențin la fel de crescute, atunci recomandat ar fi să așteptați până în Septembrie când acestea vor fi optime.
Fertilizarea de toamnă (lunile septembrie-octombrie)
Aceasta este perioada în care temperaturile scad și în care putem mări numărul de doze acordate gazonului. Recomandat este ca o doză să fie aplicată o dată pe lună până la intrarea în sezonul rece. Trebuie luat în calcul faptul că atunci când veți aplica mai multe doze de îngrășământ asupra gazonului ritmul de creștere al acestuia va fi mai accelerat, iar datoria dumneavoastră va fi de a tunde gazonul, de a-l menține în forma optimă pentru următoarea perioadă.
Aceasta este cea mai importantă fertilizare a gazonului din an deoarece acesta este momentul în care îngrășămintele contribuie la dezvoltarea rădăcinilor pentru a-și putea păstra rezervele necesare în sezonul de iarnă. Ultima doză poate fi aplicată după a doua jumătate a lunii Octombrie, atunci când solul urmează să fie înghețat. De asemenea, trebuie luat în calcul faptul că în compoziția chimică a fertilizatorului potrivit, procentul de azot trebuie să fie mai mic, iar cel de fosfor și potasiu să predomine pentru a oferi o rezistență mai mare rădăcinilor acestuia.
Foarte important este și momentul din zi în care doriți să faceți fertilizarea solului pentru că acesta depinde și de anotimp. Recomandat ar fi ca aceasta să se facă dimineață, înainte ca solul să fie irigat, dar și după masă.
În concluzie, fertilizarea gazonului este foarte importantă pentru prelungirea vieții acestuia și pentru oferirea unor condiții cât mai favorabile. În funcție de perioada de care ne aflăm în an, de momentul în care ne-am hotărât să plantăm gazonul și de tipurile de soluri pe care le are acesta, există diferite tipuri de îngrășăminte bogate sau mai puțin bogate în azot care pot contribui la dezvoltarea acestuia.