Tăierea copacilor pentru începători

Taierea Pomilor Pentru Incepatori: Cunoaște totul

Tăierea ramurilor pomului fructifer sau tăierea acestuia ar putea fi un termen nou pentru orice grădinar începător. S-ar putea să vă întrebați de ce trebuie să tăiați pomul fructifer preferat sau dacă va înrăutăți starea pomului sau nu.

În acest articol despre tăierea copacilor pentru începători, veți găsi răspunsul și instrucțiunile pas cu pas despre când și cum să o faceți și de ce beneficii veți beneficia prin tăierea copacilor.

Care sunt schemele obligatorii de tăiere a copacilor?

Primavara si toamna sunt anotimpurile cele mai favorabile pentru ca pomii sa taie si sa regenereze ramurile si frunzele sanatoase pentru o recolta sanatoasa.

Ca începător în tăiere, este important să cunoașteți diferite tipuri de tăiere. În funcție de vremea, vârsta și starea copacului, trebuie să vă dați seama ce fel de tăiere trebuie să faceți.

1. Tăierea fructelor :

În această metodă, unele dintre ramuri conțin muguri de fructe. La tăierea fructelor, pomul va:

 • Oferă o recoltă sănătoasă și bună
 • Calitatea fructelor va fi mai bună
 • Prelungește durata de viață a mugurilor de fructe
 • Dați recolte consecutive în fiecare an

2. Tăieri corective :

Tăierea corectivă este în principal pentru a corecta grosimea plantei. Ramurile sanatoase, necesare, eficiente sunt intacte in aceasta taiere. Ar fi de ajutor dacă ai încerca să tăiați corect pomul fructifer la fiecare 2/3 ani.

Dacă tăiați un copac cu coroane groase, tăierea va fi o tăietură corectivă pentru a da forma corectă a coroanei. Poate avea formă de bilă, evantai sau piramidă.

3. Tăiere regenerativă :

Tăierea lăstarilor unui copac bătrân matur va ajuta la creșterea lăstarilor tineri. Acest tip de tăiere se mai numește și tăiere anti-îmbătrânire.

4. Tunderea formarii coroanei :

După plantarea copacului, va trebui să tăiați coroana pentru a reforma și modela copacul. Va ajuta copacul să reziste vremii aspre.

5. Tăierea regulamentară :

Lăstarii uscați, bătrâni, slabi sau bolnavi sunt îndepărtați în acest proces, iar ramurile apropiate unele de altele sunt tăiate. Pe scurt, îndepărtarea părților inutile ale copacilor.

Copaci care au nevoie de tăiere anuală:

Doar pentru că tăierea asigură o recoltă bună nu înseamnă că toți copacii din grădina ta au nevoie de tăiere.

Trebuie să planificați tăierea anuală dacă aveți următoarele plante în grădina dvs. Sunt:

 • Plantele cu flori: trandafiri floribunda, weigela, arbuști, liliac, rododendron și
 • Pomi fructiferi care cresc rapid: pruni, cireșe, mere și caise.

Momentul ideal pentru a tăia pomii fructiferi de caise este sfârșitul iernii sau începutul primăverii pentru ca tăieturile să se vindece rapid.

Mai mult, rărirea ramurilor vechi pentru tăierea pomilor fructiferi de prun va fi suficientă la mijlocul verii sau la începutul primăverii.

Când ar trebui să faci tăierea?

Ca începător, ar trebui să știi momentul perfect pentru a tăia copacii. Ar trebui să alegeți momentul și sezonul în care puteți lucra confortabil în grădina dvs. ore lungi. În plus, momentul ar trebui să fie perfect pentru ca planta să se vindece și să recrească frunze noi în curând.

Iată detaliile:

Tăiere verde/vară :

Ținând cont de ambii factori, grădinarii experți recomandă tăierea între februarie și sfârșitul lunii aprilie. În acest timp, curgerea activă a sevei se oprește, așa că trebuie să finalizați tăierea înainte ca fluxul să înceapă din nou.

Iarnă/tăiere uscată :

Poate fi dificil să tăiați arbuștii unde temperatura este mai rece. Este mai bine să tăiați în ziua în care temperatura este relativ standard și rămâne la aproximativ 0 grade Celsius.

De ce instrumente de tăiere veți avea nevoie?

Cunoștințele de bază despre instrumentele pentru munca dvs. de tăiere sunt o parte crucială a procesului. Și trebuie să vă asigurați că ascuțimea lamelor este perfectă pentru tăierea ramurilor.

În loc să reînvie frunze și tulpini noi, planta dumneavoastră poate suferi daune care vor fi mai greu de recuperat.

Iată câteva instrumente de care veți avea nevoie:

 1. Foarfece de tăiat pentru ramurile lungi și greu accesibile ale copacului
 2. Foarfece de tăiat pentru ramuri cu diametrul mai mare de 2,5 cm
 3. Foarfece de tăiat pentru tulpini cu diametrul mai mic de 2,5 cm
 4. Foarfece pentru a tăia arbuști (tufișuri mici) și a modela gardul viu și coroana
 5. Ferăstrău de mână, cântar, mănuși de mână, ochelari de protecție

Cum salvează tăierea copacii de la dezvoltarea bolii?

Dăunătorii profită de stadiul vulnerabil al copacilor iarna. Din cauza vremii reci, ramurile se crăpă, iar lăstarii slabi sunt predispuși la îngheț, ceea ce provoacă deteriorarea tulpinilor.

Toamna, dăunătorilor le este mai ușor să preia toată hrana din copacii deteriorați. Prin urmare, pomul devine mai predispus la boli, iar tăierea pomilor fructiferi devine necesară.

Care sunt regulile de bază pentru tăierea pomilor fructiferi?

Tăierea copacilor crește, fără îndoială, creșterea naturală a plantei. Se întâmplă pe măsură ce mai multă nutriție ajunge în locurile tăieturii pentru a vindeca zona și a induce rapid creșterea. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că tăiați tulpinile cu atenție.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmați înainte și în timpul tăierii.

 • Căutați ramurile care sunt uscate și rupte din cauza furtunilor sau a vântului. De asemenea, orice dăunător a infectat ramuri bolnave. Veți începe tăierea prin îndepărtarea acestora.
 • Căutați cumva fructele uscate care au rămas în copaci. Ei sunt adesea responsabili ca sursă de boli.

Veți urma două acțiuni:

 • Tăierea copacului astfel încât volumul să fie mai subțire decât înainte și
 • Stimulați creșterea lăstarilor prin scurtarea și formarea formei copacului
 • După tăiere, ramurile unei plante devin vulnerabile la infecții. Este mai bine să tăiați orice tulpină în diagonală. O tăietură în diagonală este de preferat pentru că previne îmbolnăvirea.
 • Pentru copacii tineri sunt necesare tăieturi lungi. Noii muguri vegetativi nu ajută copacul sau fructele să crească, ci ocupă toată hrana pentru a crește.
 • Cel mai bine ar fi să nu tăiați nicio ramură sub nod. Noile extensii vor crește din noduri. Prin urmare, este înțelept să le păstrați intacte.
 • Tăiați unul dintre brunchurile intersectate pentru a-l lăsa pe celălalt să crească mai proeminent.
 • Oferirea de stabilitate coroanei este crucială. Veți găsi ramuri subțiri și viguroase în partea de jos și de sus a coroanei. Vei tăia ramurile pentru a face coroana mai stabilă și să se regenereze.

Care sunt avantajele tăierii copacilor?

Una dintre modalitățile prin care puteți profita de recolta bogată din pomii tăi fructiferi este să tăiați ramurile. Trebuie să înțelegeți corect metoda de proces, să o faceți la momentul potrivit și să utilizați echipamentul adecvat.

Numai atunci veți avea următoarele avantaje de a tăia copaci:

 • Acești dăunători se dezvoltă în copacurile dense ale copacului. Deci, tunderea ramurilor copacilor vă va ajuta să minimizați invazia dăunătorilor.
 • Îndepărtarea ramurilor deteriorate, moarte și despicate este crucială pentru a ajuta la creșterea brunchurilor tinere, proaspete și sănătoase.
 • După tăierea ramurilor vechi și deteriorate, planta poate renunța să mai risipească energie pe ele, iar mugurii de fructe noi vor crește cu acea energie rezervată.

Cum să tai un pom fructifer?

Deși există diferite tipuri de tăiere, trebuie să urmați procedura standard pas cu pas. Urmați pașii de mai jos pentru a tăia copacul în mod eficient.

Pasul 01:

Examinați mai întâi copacul. Puteți folosi vopsea pentru a marca scoarțele deteriorate, lăstarii uscați și zonele deteriorate de iarnă.

Pasul 02:

Vei tăia mai întâi ramurile uscate și apoi ramurile laterale. Acesta din urmă oprește creșterea copacilor.

Pasul 03:

Tăiați ramurile suplimentare și direcționați-le în sus sau în interiorul coroanei. Veți tăia unitatea la un unghi de 45 de grade.

Pasul 04:

Tăiați ramura scheletului unui copac înalt cu o a treia porțiune.

Pasul 05:

Îndepărtați toată creșterea rădăcinilor.

Pasul 06:

Tăiați ramurile unei plante înalte cu 50% și 30% pentru un copac mai mic.

Pasul 07 :

După tăiere, acoperiți secțiunile cu pământ de grădină încălzit. De asemenea, puteți folosi mullein și argilă.

Pasul 08:

Puteți aplica îngrășăminte cu azot pentru a stimula creșterea lăstarilor. Folosirea bălegarului de vacă sau a compostului este, de asemenea, o alegere înțeleaptă.

Pasul 09:

În aprilie, puteți adăuga niște îngrășământ suplimentar, de exemplu, 35 g de Superfosfat sau cenușă, și le puteți îngropa sub planta pe care ați reformat-o în ultima vreme.

Pasul 10:

Amintiți-vă că, după ce furnizați îngrășământ adecvat, trebuie să udați copacul. Află pământul a doua zi.

Care sunt greșelile obișnuite pe care le fac oamenii în timpul tăierii?

Aceste greșeli comune pot încetini creșterea plantei în loc să o revigoreze.

 • Tăierea mai mult decât este necesar
 • Tunderea după sau aproape de sezonul de înmugurire
 • Îndepărtarea accidentală a scoarțelor sănătoase
 • Tăiere fără a observa nodul
 • Puțin tratament sau deloc al plantei după tăiere. Lipsa îngrijirii adecvate a plantei duce la infecții
 • Neaplicarea dezinfectării adecvate înainte de a utiliza unelte.

Concluzie:

Odată cu schimbarea anotimpurilor, fiecare plantă trece prin anumite schimbări fiziologice și, de asemenea, suferă de boli din cauza vremii dure. Deși nu aveți niciun control asupra schimbărilor climatice, puteți lua măsurile de precauție necesare pentru a vă ajuta planta să crească mai sănătoasă și abundentă în fructe și flori.

Dacă recoltați fructe pentru prima dată în grădina dvs., rețineți că tăierea este o procedură anuală. Tunderea nu are alte modificări pentru a obține un randament mai mare și pentru a preveni uscarea copacului. Așadar, țineți cont de sfaturile de tăiere a copacilor pentru începători menționate mai sus.